Победителите в конкурса „Кмет на годината 2016“ станаха ясни на официална церемония в столицата снощи. Сред имената на големите призьори бе и това на кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Близо месец гражданите имаха възможност да подкрепят своите фаворити в отделните категории, като се включат в допитването на онлайн платформата kmetnagodinata.bg. Значителна част от вота на всички 623 278 гласували отреди на кмета Иван Алексиев приз в категорията „Градска инфраструктура“. Наградата му бе връчена от Председателя на централния съюз на общините в Гърция Йоргос Патулис.

„За мен е огромна чест да получа тази награда, награда за Поморие. През последната година ние направихме много за града си и възстановихме редица емблематични места. Реконструирахме стария кей, възстановихме крайбрежния булевард и уникалното лятно кино, кацнало на морския бряг, изградихме модерно рибарско пристанище, а отскоро имаме и модерна градска художествена галерия“, каза кметът Алексиев. „За този приз преди всичко благодаря на хората, които гласуваха за Поморие, защото ние сме избрани да работим за тях и тяхното благоденствие и това е нашата най-голяма награда. Благодаря на правителството и на нашия премиер Бойко Борисов, за всичко което направиха за развитие на регионите в България и в частност на Поморие“, добави още той.

Сред гостите на церемонията бяха представители на Европейската комисия, Европейския парламент, министри, бизнесмени и хора от неправителствения сектор.

В това четвърто издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, награди бяха връчени и в още няколко категории: „Инвестиции в здраве“, „Паркове и градска среда“, „Туризъм, култура, фестивали и традиции“, „Ефективно управление на проекти“, „Спорт и младежки политики“, „Иновации, наука и образование“ и „Природа за бъдещите поколения“.