Община Поморие получи одобрение за финансиране на мерки за постигане на енергийна ефективност на 9 жилищни сгради в Поморие. Това малки блокове, с до 36 апартамента.

Финансирането се осигурява безвъзмездно от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.

Вече са подписани договорите със сдруженията на собствениците и са извършени енергийните обследвания на сградите. Изготвени са техническите им паспорти и предстои стартиране на процедурите за избор на изпълнител на строително-ремонтните дейности. Предвидените по проекта мерки за енергийна ефективност ще се изпълняват въз основа на обследванията за енергийна ефективност, като целта е постигане на нормативно изискваните нива на енергийна ефективност – най-малко клас на енергопотребление „С“.

„Със средствата по оперативната програма ще бъде сменена дограмата, ще се положи топлоизолация на фасадните части, осветлението ще се смени с енергоспестяващо и ще бъдат ремонтирани покривите на всички одобрени сгради. Освен воля, вложихме и много труд, за да бъде Поморие един от 28-те български града, които имаха възможност да кандидатстват за финансиране. Благодарение на бързата организация при създаване на сдруженията и следвайки националната политика за обновяване на българските домове, надявам се много скоро да се похвалим с първия саниран блок в Поморие”, каза кметът Иван Алексиев.