Първият православен храм в село Руен е почти завършен. Инициатива за построяването му е поета от местните хора. Селото е с население около 80% мюсюлмани и 20% християни. На 18 март миналата годна бе положен основният камък на новостроящият се параклис от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, а днес той вече е напълно построен, боядисан в бяло отвън, а отвътре са изрисувани изображенията на Св. Богородица с Младенеца и множество светци, а Иисус Христос гледа от тавана на купола на храма.

Идеята за православен храм, съществува от доста време, но реализацията започва едва през миналата година, като храма е изграден изцяло със средства благодарение на местен дарител, от християни и мюсюлмани, средства на Айтоския храм „Свети Димитрий Солунски чудотворец”. Община Руен съдейства за осигуряване на терен в центъра на селото, а строителната бригада е от местни майстори строители.

През юни 2016 г. започна и изографисването на храма. Екип от четирима зографи, чиито икони и стенописи са признати и оценени дори и от Зографската Света обител на Атон, работи и към момента. Изпод ръцете им се излива красотата и боговдъхновението на православната стенопис.

Творческият проект е за цялосто изписване на храма, но средствата не достигат. До момента са изписани купола, източната абсида, южни и северни подкупони стени. За Освещаването следва да бъде изписан Светия олтар, южна, северна абсида и западна стена.

Храмът ще има нужда и от съответната църковна утвар, мебелировка, книги и други. Дворът трябва да се почисти и облагороди чрез озеленяване и ограждане, както и да му се даде лице към улица, защото към момента е обграден от сгради и няма лице.

Плановете са параклисът да бъде официално открит на 6 май догодина, когато се чества Гергьовден.



Всеки, който иска да помогне на църковното настоятество, оглавено от ставрофорен иконом Ромил да довършат първата църква в село Руен, може да даде своята лепта:
Банкова сметка на Църковното настоятелство при храм „Свети Георги” с. Руен, обл. Бургас е:
Титуляр: ХРАМ „СВ. ГЕОРГИ” с. Руен
IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 2476 42
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
гр. Айтос