Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поднови лицензите на Зоопарк - гр. Айтос и Зоологическа градина „Острова“ в Пазарджик. Със заповед на министър Ивелина Василева бяха назначени комисии, които извършиха необходимите проверки за издаването на новите лицензи. Те удостоверяват годността на зоологическите градини за опазване на диви животински видове извън естествената им среда, чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия.

В зоологическата градина на Айтос в момента се отглеждат около 200 животни от 29 вида, включително птици, като те се обслужват от 8-членен персонал, ветеринарен лекар и биолог. Най-атрактивните са кафява мечка, щрауси, лами, елен лопатар, муфлони, миещо мече, маймуни, бодливо свинче, зайци, морски свинчета, костенурки. Голямо е разнообразието от птици - гълъби, мандаринки, каролинки, фазани, пауни. При нужда от специално лечение животните се изпращат във Ветеринарната клиника към Тракийски университет в Стара Загора.

Зоологическата градина в Айтос е разположена в северната част на парк „Славеева река” и заема площ от 12 дка. Намира се в непосредствена близост до защитената зона „Трите братя“, опазваща природните местообитания на дивата флора и фауна. Собственост е на община Айтос и от създаването й през 1969 г. дейността се финансира от общината. Единственият в региона зоопарк е от най-привлекателните места, които с екзотичните си представители радват деца и възрастни.

Често зоологическата градина става дом на конфискувани в полза на държавата животни, предимно маймуни. Те се настаняват временно в Айтос. Някои вече са там постоянно и тази година за първи път зарадваха с потомство посетителите.

Образователната и възпитателна работа са важна част от дейността на специалистите в зоологическата градина. Периодично те изнасят беседи пред групи ученици или възрастни пред клетките и къщичките на обитателите, и в заседателната зала на общината. Голяма атракция е срещата на малчуганите с най-малките животни, защото могат да влязат в пряк контакт с тях и да им се любуват на воля.

Всеки, който иска да осинови животно и да се грижи за него, може да се обърне към ръководството за подробна информация. Зоопаркът в Айтос приема дарения във вид на храна за животните или средства за отглеждането им - подписват се договори от двете страни, а дарителят има право да следи изразходването на помощта. С това всеки може да покаже своята ангажираност към подобряване на условията за отглеждане на животните в зоологическата градина.

Зоологическата градина „Острова“ в Пазарджик е разположена на територия от 4,3 декара в Парк остров „Свобода“. По-голямата част от площта е покрита с широколистна растителност, създаваща благоприятна среда за отглежданите там 32 вида и породи животни. В заграждения и клетки, изградени от метални и дървени конструкции и мрежи, четирима гледачи, биолог, ветеринарен лекар и управител се грижат за обитателите на „Острова“. Сред най-екзотичните животни в Пазарджик са шестте тигъра (Panthera tigris) антилопа личи (Kobus leche), котешки лемур (Lemur catta), сърна (Capreolus capreolus), турска патица, понита.