Уникално златно съкровище края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр. превръща Приморско в изключителна дестинация за исторически и културен туризъм. Рядката ценност беше предстаевна днес пред препълнената зала на историческия музей в морския град. То бе докарано с полицейски конвой и ще остане на съхранение в сградата на музея в специален трезор. Изключителната му значимост беше подчертана днес от директора на културната институция Даниел Пантов и кмета на Приморско – Димитър Германов.

Находката беше открита при провеждане на спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр“ край Приморско от археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов. Съкровището представлява комплект от украшения (апликации) за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. Поставено е като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време.

Този резултат беше постигнат следствие съвместните усилия между музея, Общината и научната мисъл. Убеден съм, че това е началото на откриване историята на Приморско. Сега интересът към тракийските находки, които до този момент са били съсредоточени основно в Северна България, ще се премести насам. Ние тази история я имаме и тя може да се превърне в притегателен комплекс. Всичко това, което има нa територията, сме длъжни да го покажем“, каза кметът на Приморско Димиртър Германов.

Какво е изключителното значение на съкровището в Приморско – ВИЖТЕ ТУК.