Нощен поход при пълнолуние до бургаския квартал “Сарафово” организира Сдружение „Зелена Странджа”. Стартът е от 19.00 часа днес. Приключението започва от Пантеона, през Солниците до пристанището в кв. “Сарафово” и обратно. Ентусиастите ще се движат пеша, а всеки е добре дошъл и с колело.

Според предварителните прогнози се очаква ясно време, но организаторите предупреждават ентусиастите да се облекат добре и да си носят вода и храна.

В съботната вечер ще има и още приключение. То е организирано от екипа на проект “Солта на живота”. Природолюбителище ще могат да наблюдават нощната миграция на птици на Атанасовското езеро между 20:00 и 21:30 часа. Сборният пункт е Укритието за наблюдение на птици.

На 15 октомври, когато луната е в подходяща фаза, ще може през зрителна тръба да се наблюдава ярко осветения лунен диск и да се проследят силуетите на мигриращите върху него птици. Някои от птиците преминават транзитно през самия край на Луната и могат да бъдат пропуснати. Обикновено започват миграцията си веднага след залез слънце и продължават да летят до 2 часа след полунощ. Организаторите призовават желаещите да се включат в наблюдението да се облекат с подходящи дрехи, да си вземат топли напитки челник или фенерче.