Недоволни жители на Айтос настояха да се измерват децибелите и да се налагат санкции на хората, които вдигат на крак града с гръмка музика по време на сватби.Те се срещнаха по въпроса с кмета Васил Едрев.

Беше обсъдена възможността Общината или полицията да се ангажират с измерването и дали е възможно да се закупи с дарения уред за отчитане на децибелите. Поискани бяха промени и допълнения в Наредбата на Общинския съвет за опазване на обществения ред, в частта й, свързана с провеждането на тържествата на открито.

Кметът се ангажира да проучи възможността измерването на децибелите да се осъществява и контролира от местните власти или полицията, а представителите на гражданите - да подготвят текст за промяна в Наредбата. Текстът да бъде предварително обсъден с администрацията и с юристи, и внесен за дебат и гласуване в Общинския съвет, беше изводът, който се наложи на срещата в кметския кабинет.

Поставени бяха и други проблеми, които вълнуват местните хора, като най-сериозният сред тях е за новата организация за сметосъбиране и сметоизвозване. "Да, проблеми има, тече труден период, в който трябва да осъществим нова организация. Но тя ще бъде наложена, за да не се налага да вдигането на такса смет. Разчитаме на активното съдействие от страна на гражданите и фирмите", заяви кметът.

Съществуването на незаконните метални гаражи беше другият проблем, обсъждан по време на срещата. От години той разделя гражданството на две - част от хората искат премахването на гаражите, собстевниците са логично - против. Според градоначалникът проблемът може да се реши по квартали и с достатъчно финансиране за събаряне на гараажите и изграждане на паркоместа.

Втора среща, свързана с високата сватбарска музика, гражданите и кмета уговориха за след две седмици.