Камиони изсипват боклука на Айтос в затворено сметище край града, машините пътуват с разрешението на градоначалника, защото на служителите им било далеч депото в Братово. Поради тази причина Община Айтос е глобена с 3000 лева от РИОСВ, като кметът Васил Едрев обжалва санкцията, но съдът го отряза. Едрев възразява срещу наложения акт с мотива, че издаването му било необосновано и че не е доказано нарушението, нито пък авторството му.

Битката в съда започва, след като през месец март будни жители на Айтос сигнализирали Министерството на околната среда и водите, че градското сметище, което би трябвало да бъде затворено за експлоатация, се използва. Директорът на РИОСВ-Бургас назначил проверка по сигнала. В изпълнение на указанията трима инспектори отишли на място - пред портала на депото за отпадъци, за което предварително имали информация, че е спряно от експлоатация със заповед от юли 2015 г. Те почакали известно време и след около 20 минути през портала безпрепятствено преминали два сметоизвозващи автомобила на дружеството, което има сключен договор за сметоизвозване с Община Айтос и един общински лекотоварен автомобил, натоварен с боклуци от ромската махала на града. Проверяващите изчакали автомобилите да депонират сметта и на излизане записали регистрационните им номера, след което ги спрели и провели разговор с водачите. На въпрос защо изсипват отпадъци в сметището, отговорът на служителите бил , че имат устно разпореждане от кмета. В разговора единият от шофьорите признал, че е наясно, че Община Айтос трябва да използва депото за отпадъци на с.Братово, което отговаря на европейските стандарти и е създадено специално за целта, но то било далеч от селата и поради тази причина сметоизвозващите автомобили не успявали да съберат и извозят сметта до там.

Заради това е бил издаден и акт, в който се казва, че кметът на общината не е предотвартил изхвърлянето на отпадъци на неразрешено за целта място.

В крайна сметка съдът в Айтос потвърждава наказателното постановление на директора на РИОСВ-Бургас, с което на кмета на Община Айтос е наложено административно наказание „глоба” в размер на 3000 лв.
Решението подлежи на обжалване в Административен съд-Бургас.
Припомняме, че преди месеци местен жител беше заснел как сметището край Айтос се пълни с боклуци и как от ден на ден става все "по-красиво".