Община Поморие иска от държавата имот с площ от 2,3 дка по крайбрежието на града, за да го превърне в атрактивен парк. Парцелът е собственост на МВР и на него в момента има рушащи се сгради – развъдник на гризачи. Идеята на градоначалника за изграждането на това място на красива зона за отдих ще бъде разглеждана на предстоящата сесия на Общинския съвет.

„Сградите в имота в момента са стари, неподдържани, рушащи се. Той не се стопанисва и не се поддържа, което създава предпоставки за възникване на инциденти и развъждане на гризачи. Имотът се намира в гъсто налесен, атрактивен, крайбрежен район и с непривлекателната си визия създава пречка за развитието на туризма и лоша реклама на града.

Европейското ниво на обществената среда предполага, освен друго, чисти градски условия, достатъчно и с добро качество на зелени площи, детски площадки и места за отдих.

Желанието на общинската администрация е да благоустрои горецитирания имот чрез изграждане и поддържане на крайбрежна зона за отдих, която атрактивно ще се свърже с околното пространство, заето от културни забележителности, каквито са църквата „Преображение Господне“, къща-музей на поета Пейо Яворов, старите поморийски къщи и цялото източно крайбрежие на града.“, мотивира искането си кметът на Поморие Иван Алексиев.

Според него добрата поддръжка на новоизградени алеи, богато озеленени места за отдих и кътове за детски игри ще подобрят състоянието на околната среда и ще способстват за по-добър екологичен комфорт на жителите и гостите на общината. „Благоустрояването на имота, предвид факта, че е разположен до ценни културно-исторически обекти и прилежаща градска среда, ще увеличи туристическия потенциал на района, ще намали шумовото натоварване и ще създаде условия за здравословна градска среда“, добавя градоначалникът.