Смяната на кофите за боклук с нови контейнери в Айтос предизвика истинска драматична битка. Местни жители негодуват, че се бави почистването на старите им казани, както БургасИНФО вече съобщи. От почистващата фирма „Астон сервиз“ ООД пък заявиха, че казаните ежедневно „пътуват“ по улиците, като хората ги местят пред къщите на съседите си, а други пък изсипват боклука директно на улицата, на мястото, където доскоро са били кофите им.

"Съгласно новия договор за обществена поръчка, настъпиха промени в организацията на сметосъбирането и сметоизвозването на битовите отпадъци на територията на град Айтос. Организацията включва изваждането от употреба на малките кофи тип Карнобатска, затова по улиците се поставят новите контейнери тип "Бобър", смята Янчо Янакиев – отговорник за филиала в Айтос на сметопочистващата фирма.

Има зони, където се произвежда повече боклук, а местата са тесни и няма възможност да се поставят повече съдове. Там фирмата е организирала почистването на контейнерите не веднъж, каквато е нормата, а два пъти седмично. Тази възможност е заложена в договора с Общината - изпълнителят осигурява необходимия брой контейнери, а там където е невъзможно да се поставят необходимия обем съдове, се преминава към по-честото им вдигане.

В различни зони на града обаче, поставените на места, съгласувани с администрацията, контейнери "пътуват" вечер т.е. непрекъснато се местят. "Врътките" по тъмно са на принципа - не искам контейнера пред дома си, ще го сложа пред съседа. Съседът пък става рано сутрин и на своя глава, решава да го премести на друго място.

Рекордът за най-дълго "пътуване" на казаните, обаче, държи ул. "Паисий", твърдят служители на фирмата. Минимум един месец живеещите на улицита изхвърляли боклуците си по инерция, ей така, на улицита, на мястото, където до сега са били съдовете за смет, нищо на контейнерите вече са на други места.

"До сега в инвидуалните кофи за смет в дворовете или пред тях, айтоските граждани никога не са изхвърляли стари тюфлеци и други обемни боклуци. Но откакто са сложени "бобрите" по улиците, тъкмо сега някои решават да се отърват от непотребните домашни вещи. Така, има няма, за половин час, контейнерите са наполовина или на три четвърти пълни. Въпреки категоричната забрана, в контейнерете нерядко се изхвърлят и строителни отпадъци", казва още Янакиев.

Отговорникът на филиала е категоричен, че айтозлии много трудно се разделят металните и пластмасовите малки кофи, и че те масово се крият. Според новата организация, фирмата минава, за да ги събере, но кофите ги няма по местата им. На следващия обход, обаче, съдовете са там, препълнени до горе с всевъзможни отпадъци, сочи Янакиев.