Кофите за боклук разпалиха истинска война в Айтос във времето, когато те се заменят с по-големи. Процесът обаче до краен предел изнерви местните жители и оплакванията валят едно след друго. Досегашните контейнери преливат, а други пък са поставени на такива места, че късат нервите на съседите. Бивш общински съветник от Айтос и известен бизнесмен - Даниел Орлов, днес беше един от многото граждани, които буквално се влудиха от хаоса с боклука през тези дни в Айтос.

„Това не е реклама на фирма-производителка на торти, нито и на марково уиски, а реклама на едно управление на отпадъците в нашият град Айтос. Бюджетът за тази дейност отдавна надхвърли един милион лева!!! Айтозлии получават награда за дискомфорт на семействата си. Тази кофа за боклук (смет) вече трета седмица чака своя управител на управление на отпадъците, своя камион и своя автоматчик на камиона за боклук, за да бъде отнесен. До кога ще чака милата кофа за боклук!? Две седмици не съм активно във града и недоумявам за проблема?! Моля за информация и адекватни действия. Очакваме благополучно събитие на тази улица, защото от там минава камионът, но не върши работата, за която си плащаме“, реагира той.

Други хора пък се ядосват за местоположението на новите контейнери. „Има възрастни хора в тази община,.... които съм сигурна, че не могат да отидат до общите миризливи големи контейнери, казани или каквото и да е там... Ще заприличаме на бунище пред къщите си!!! Нямам думи, аз съм против и трябва да спрем този процес. Ще мъкна аз от дома си до еди кой си ъгъл, за да си изхвърля боклука“, гневи се айтозлийка.

Проблемът, който изнервя ежедневието на хората в Айтос, беше поставен и на последната сесия на местния парламент.

Сметопочистващата фирма "Астон сервиз" ООД подменя съдовете за битови отпадъци в Айтос. В града се поставят контейнери с по-голям обем, а малките кофи ще останат само по малките улички. Същевременно общинската администрация изрази готовност да реагира на проблемите на хората в този процес.