Ароматни малини и ягоди, сушени билки (б.а. сред които и най- силната природни виагра), вино, мед, прясна риба и 1 000 порции миди с ориз сгряха сърцата на бургазлии по време на кулинарния фестивал „Подкрепяме българското”. Изложението, чийто инициатор е Министерството на земеделието, се проведе на площад „Тройката”, а негов водещ бе Ути Бъчваров. Любимецът на всички домакини със замах забърка 1 000 порции миди с ориз в десетметров тиган, а след това с усмивка нагости заобиколилите го бургазлии. И докато специалитът къкреше в огромния тиган, щандовете на фестивала привличаха като магнит любителите на домашно приготвена бира, скара, мед, тутманик, еко вино, пивка ракия, годжи бери, меди и дори компот. Специален гост на изложението бе министърът на земеделието Десислава Танева. Тя бе посрещната от зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева, областния управител Вълчо Чолаков, зам.-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев. Официалните лица обиколиха един по един щандовете и се сдобиха с различни армагани.

Сърцатите баби от руенското село Люляково посрещнаха гостите с народни песни и облечени в традиционни носии. Министър Танева, областният управител Вълчо Чолаков и директорът на Агенцията по безопасност на храните се удебиха, че от златните ръце на баба е най-вкусно, защото бяха нагостени с кишкек, който се приготвя от жито.

„Това обаче не е ашуре, рецептата е съвсем друга. Опитайте, поръсва се отгоре със захар”, обясни една от люляковските баби. Освен кишкек, те изненадаха и с още две изкушения – питка и баклава. На отсрещен щанд, производител от Дъскотна черпеше минувачите с мед и чай от лофант. За билката се смята, че връща мъжката сила, женската хубост и изостря зрението. А всички казват, че я купуват най-вече заради последното. Всъщност лофант е най-силната природна виагра и е едно от съкровищата на Странджа.

На голям интерес се радваха и плодовете – ягоди и малини, които допаднаха особено на областния управител Вълчо Чолаков.