РИОСВ-Бургас провери сигнала за мъртва риба в р. Караагач, която тече край Китен, за който БургасИНФО съобщи снощи (ВИЖ ТУК). От проверките става ясно, че няма мирис на битофекални води. Местни жители се притесняваха, че е възможно пречиствателната станция да изпуска и това да трови реката. Ето какво констатираха екоинспекторите:

Експерти от Регионалната инспекция по околата среда и водите – Бургас извършиха проверка по сигнал за изплувала мъртва риба в р. Караагач край гр. Китен. Сигналът беше получен в инспекцията в 17.30 петък на 12 август. Проверката беше извършена същия ден, съвместно с представители на Басейнова дирекция-Черноморски район и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Взети са проби от водата в ръкав Писменово на река Караагач при брод на десен бряг. Водата е с кафявозелен цвят и мирис специфичен за гнилостни процеси. Не се констатира мирис на битовофекални води. Отчетено е ниско моментно състояние на кислород. При проверката са присъствали представители на сигналоподавателя. Наблюдава се голямо количество мъртва риба – белица и единични бройки кефал. Според данни на сигналоподаватeля това състояние се наблюдава от 3-5 дена преди подаването на сигнала. РИОСВ-Бургас ще сезира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Бълграската агенция по безопасност на храните.

След излизане на резултатите ще бъдат информирани сигналоподателите и обществеността.