Кметът на Поморие Иван Алексиев излезе с обръщение към футболните фенове преди старта на първенството въ Втора футболна лига, с което ги призовава за подкрепа и през този сезон. В обръщението на градоначалника се казва:

Утре, 06.08.2016 г., започва първенството във Втора футболна лига (бившата „Б” група), където мъжкият отбор на ОФК „Поморие” ще участва за втора поредна година.

Преди три години създадохме Общински футболен клуб (ОФК) „Поморие” като един проект, който да има освен социален ефект, събирайки все повече и повече деца по футболните стадиони и площадки, но и да възродим традициите на нашия футболен град, с над 90 годишна футболна история. Ние дадохме рестарт на футбола в Поморие по най-естествения и нормален начин, започвайки от нулата и бавно, но сигурно да градим основите на клуба, започвайки първо от Детско-юношеската школа (ДЮШ). След това създадохме и първия отбор на клуба, който започна от „А” окръжна (областна) група и за тези три години извървя пътя от „А” окръжна до бараж за влизане в „А” професионална футболна група – днешната Първа лига. Малко не ни достигна за победа в баража и днес да сме част от футболния елит на България, но ръководството на клуба взе решение класирането и участието в Първа лига да е само по спортен път и на база спортни резултати.

Три години по-късно, каква е равносметката?

офкДЮШ на ОФК „Поморие” – над 250деца тренират във всички формации, от Футбол 5 до юноши старша възраст и във филиалите на школата в гр. Ахелой и гр. Каблешково. Изцяло обновена визия на градския стадион. Възстановен терен на градския стадион в Каблешково. Предстои възстановяване на терена на градския стадион в Ахелой. Изградени мини футболни игрища в Поморие, Ахелой, Каблешково, Страцин и предстои изграждане и в други населени места.

Всички формации в ДЮШ на ОФК „Поморие” са с екипировка за тренировки и официални мачове. Снабдени са със всички необходими футболни пособия и топки за провеждане на нормален тренировъчен процес. С децата ни са ангажирани лицензирани местни треньори – Лазар Тонозлиев, Венелин Тальоков, Лъчезар Данев, Красимир Пчеларов, Димитър Момчилов и Стайко Стайков, всички бивши футболисти от поморийската школа.

Децата в ДЮШ на ОФК „Поморие” тренират без никакви такси и всяка година се организират тренировъчни лагери за различните формации.

Миналата година, четирима юноши от нашата школа бяха поканени в мъжкия отбор и с тях бяха подписани професионални договори. Днес, при група от 22-ма футболисти, като от тях двама са вратари, поморийските момчета са осем – Стефан Стаматов, Живко Илиев, Алеко Христов, Станислав Ганев, Мирослав Коев, Илиян Шарденов, Любомир Георгиев и Иван Иванов.

Твърдя съвсем отговорно, че няма друг отбор и друг клуб от Бургаска област, участник в професионалния футбол, който да има толкова сериозно присъствие на местни момчета в първия си отбор и толкова много местни треньори. Но всеки трябва ежедневно да доказва в тренировъчния процес своя професионализъм, за да може да намери място сред титулярната единадесеторка.

Миналата година отборът, макар и новак в групата, успя след едни много добри игри да се класира втори в крайното класиране. Тази година, въпреки че напуснаха основни футболисти, целта пред отбора е същата – победа във всеки мач, за да може ние, феновете с удоволствие да пълним стадиона и да подкрепяме нашия любим отбор.

През изминалата година, на всички мачове трибуните бяха пълни, а атмосферата – невероятна. Толкова много усмихнати лица, толкова много доволни деца и млади момичета и момчета, толкова много стари и верни фенове, които помня още от времето когато бяхме „Николай Лъсков”, „Черно море”, ПФК „Поморие”, ПФК „Черноморец – Поморие” и естествено неизменното присъствие на Стоян Йовчев – Стоманата, живата легенда на поморийския футбол.

Благодаря на всички Вас за невероятните емоции и хубави моменти, които преживяхме заедно на градския стадион в Поморие. Разчитам отново на всички Вас, че емоцията ще продължи и през новия сезон.

Съобразявайки се с желанието и поетия ангажимент към вярната поморийска публика, предстои откриване на фен магазин, където всеки, който желае ще може да закупи сувенир или артикул на любимия си отбор.

Освен това, за да гарантираме на всеки един зрител спокойна и сигурна атмосфера на трибуните по време на мачовете и изпълнявайки изискванията на БФС за нормалното им протичане, от тази състезателна година домакинските футболни мачове в Поморие ще бъдат с вход. Обмисля се варианта и за абонаментни карти, които да важат за всички домакински мачове през цялата година, както и за мачовете от Купата на България.

Искам да благодаря на Стоян Джисов, Божин Деляков, Стефка Баласова, Борко Томов, Фатме Али, както и на техническия и PR сътрудник на отбора – Галина Бургазлиева.

Благодаря на треньорския щаб. На старши треньора Малин Орачев, който води отбора от създаването му и старта в „А” областна група и до днес, както и на неговия екип – треньор вратари Боян Андонов, лекаря на отбора д-р Росен Харизанов и масажиста Емилиян Цветанов.

Благодарности към президента на клуба Христо Бургазлиев, с чийто лиценз стартира ОФК „Поморие” в „А” областна група.

Специални благодарности към главния мениджър на клуба Огнян Ралев, защото без него ОФК „Поморие” нямаше да е това, което е в момента.

И не на последно място искам да благодаря на общинските съветници от ОбС Поморие, които повярваха в нас и в добрите ни намерения и ни подкрепят в реализирането на този проект.

Уважаеми съграждани,

Скъпи приятели на футбола в Поморие,

Футболната приказка, наречена ОФК „Поморие” продължава. Нека и занапред да я пишем заедно, така както сме я писали и до сега – с много любов към нашия град.