Туристите могат да са напълно спокойно и да се радват на кристално чисто море в Лозенец. Това съобщиха от местната власт.

За да бъде чиста водата на лозенския плаж от общината в Царево и екоминистерството първо направиха проучвания и изчисления на всички обеми на отпадните води, които отиват към Пречиствателната станция.

В активния летен сезон се оказа, че Пречиствателната станция на Лозенец не може да пречисти едновременно цялата вода, която отива към нея. Решението на проблема бе изграждане на задържателен резервоар.

Съоръжението задържа отпадъчните води, които идват през най-натоварените часове на денонощието и ги пуска за пречистване през мъртвите часове, между 1 и 6 ч. сутринта.

Така че Лозенец категорично ще предложи чиста морска вода на туристите през активния летен сезон, както беше обещано и това е доказано с резултатите от проверката на РЗИ- Бургас.

Резултатите от взетите на 25 юли проби от морската вода на Централен плаж Лозенец са категорични - водата е чиста, няма наличие на бактерии ешерихия коли и чревни ентерококи, няма отклонения от допустимите норми, съобщиха от екоминистерството.