Смразяващо кръвта салто от ръба на покрив, висене на една ръка от осмия етаж, опасни прехвърляния от сграда на сграда. Вярвате ли, че съществува човек, за когото това е нещо обичайно, също като тренировка във фитнес залата? При това той не само съществува, а и е най-екстремният жител на к-с „Меден рудник”. Неговото име е Стоян, а във фейсбук е познат с фамилията Корков. Младият мъж не е екшън герой, а един от малкото в България, които практикуват паркур – изкуството за преодоляване на всякакви препятствия при прехода от едно място на друго само с помощта на човешкото тяло.



Миналата седмица бургазлията предизвика истински фурор в социалната мрежа фейсбук, качвайки любителско видео, на което демонстрира опасни номера на покрива на блока си. Постъпка, която му донесе както много похвали за смелостта, така и критики, че рискува твърде много.

Заради своите умения, Стоян е избран да представя страната ни на Световното първенство по freerun, което всяка година се провежда на гръцкия остров Санторини. Наградата е признание и възможност в бъдеще да се изяви, като каскадьор.

„Всичко започна като на шега преди 6 години. Оказа се, че имам талант. Тренирах, развивах се , а всички около мен ми казваха: „Леле, ти си много откачен!”. Но стигаме дотук и до това, че тази година ще съм един от тримата състезатели, които ще представят България на Световното първенство по freerun”, заявява Стоян.

Макар на видеото опасните прехвърляния да изглеждат, като игра със смъртта, в действителност се оказва, че детайлите са планирани стъпка по стъпка.

„Във фрийръна няма място за грешки. Най-важното нещо е да се научиш да падаш. Всичко, което се вижда във видеото, е подсигурено и доколкото е възможно обезопасено. Ламарината, от която отскачам, е проверена за евентуална опасност от падане. Колкото до хейтърите, които ме критикуват, не им обръщам внимание, защото за мен това е начин на живот”, споделя младежът.

Най-голямото му желание за момента е той и приятелите му да бъдат допуснати до залата по акробатика в к-с „Лазур” и да получат правото да тренират там. За момчетата като Стоян в Бургас, които са общо шест, това е проблем, защото, както казват те: „ падането на цимент боли”. Казусът е, че freerun, заедно с редица други спортове в България не е официално признат. В НСА няма подобна специалност и следователно няма как да има и дипломиран треньор, който да се занимава с тях в залата. Въпреки това тимът на Стоян настоява да има правото да спортува там.

„Има много, много желаещи да тренират, но няма условия. Затова аз правя тези неща по покриви, кранове, камъни и всевъзможни места. Доказвам на себе си, както и на целия свят, че мога да успея и без подкрепата на съответните институции. Но не всеки е мен. Аз тренирам младите и винаги ги спирам, ако мисля, че не са готови да направят даден номер”, категоричен е най-известният фрийрънър в Бургас.

Преди година той и негови приятели успяват да се внедрят в строежа на „Милениум център” в столицата и да се изкачат до най високата част на сградата.

„Защо ли? Защото ни е в кръвта. Ние сме хора на силните преживявания и някак си не е за мен да се дрогирам в тоалетната на поредната дискотека. Това, което искам, е да съм себе си, да имам доверие в себе си! Когато висиш от 170 метра, нямаш крака, на които да разчиташ. Вярваш в себе си и се доверяваш на ръцете си. След това чувството, че си успял е много по-яко и силно от какъвто и да е наркотик”, заявява Стоян.

За да си фрийрънър обаче освен смелост са необходими гъвкавост, сила, издръжливост и пъргавост. За сила момчетата тренират със собствената си тежест, правят избутвания, набирания и коремни преси. За гъвкавост се разтягат преди номерата, а за издръжливост полагат най-много усилия. И никакви цигари и алкохол, защото пречат! Тежестта и мускулната маса също пречат. За този спорт е необходимо да си силен, издръжлив, но и достатъчно лек. Травмите не са рядкост, но най-важното умение е правилното падане. Има хиляди видове хват, захват и общо взето freerun не е за неподготвени хора, защото всяка грешка може да ти струва живота.

Въпреки че Стоян има качества и умения за професионален каскадьор, неговата мечта е много различна. Той иска да учи за морски биолог в САЩ. И докато мисли как да изпълни това свое желание, в Бургас му стискат палци да донесе световната купа по freerun.

Паркур

Posted by Стоян Корков on Tuesday, March 22, 2016