ЦИК показа образци на хартиената и електронна бюлетини за гласуване във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове.

До местните избори, насрочени на 29 октомври, остават по-малко от 2 седмици.

„Организацията върви нормално”, каза заместник-председателят и говорител на Комисията Росица Матева.

Регистрирани са 10 организации с 355 наблюдатели за тези избори. Регистрирани са и две социологически агенции.

До 21 октомври избирателите, които са установили, че има грешка в избирателния списък, могат да подадат искане до съответната общинска администрация да бъдат отстранени тези грешки в избирателния списък.

„Секционните избирателни комисии са 12 089, но това не е окончателният брой. До 48 часа преди изборния ден ще се образуват тези в болници и други специализирани заведения, в местата за задържани. В тази бройка включително са включени подвижните секционни избирателни комисии, които са заявени, но някои от тях може и да не бъдат открити”, обясни Матева.

Най-дълги са бюлетините за Столична община. След това е бюлетината за общински съветници във Варна. Бюлетините за съветници са най-широки, тези за кмет на община – по-тесни.

В бюлетината в Димитровград е изписано и най-дългото име на местна коалиция – 318 знака.

Най-малки са бюлетините за кмет на кметство.

Росица Матева демонстрира и как ще се гласува с машините.

В секционната избирателна комисия ще има две кутии – в едната ще се пускат едните бюлетини, а в другата – тези от машинното гласуване.

Източник и кадър NOVA