Излизането от столицата на 13-14 април, а и прибирането в края на празниците на 17-и ще са истинско изпитание за водачите. Поне на двайсетина места по автомагистралите се очертават неприключили ремонтни дейности, което налага или стесняване на платната за движение, или направо заобиколни маршрути.

Едно от изпитанията ще е изходът от София по магистрала “Тракия”. Почти веднага след караулката движението е само в една лента с ограничение 70 км в час, защото другите две ленти се асфалтират в продължение на около 2 километра.

Почти веднага след това - малко преди Вакарел, движението отново минава само в една лента заради ремонта на плочата на моста и продължава така около един километър. По време на великденските празници от АПИ обещават да спрат движението на всички превозни средства над 12 тона в този участък. Камионите ще се отбиват още на петия километър по стария път за Пловдив и ще се връщат обратно на магистралата на 23-ия километър.

Но и след това - около Ихтиман, следват още две стеснявания пак заради ремонти. На територията на Пловдив и на Стара Загора има още три стеснявания за по километър-два, където скоростта на движение е намалена до 70 км в час.

После прословутите мрежи за опазване от птици на границата между областите Сливен и Бургас също се ремонтират, което пак налага намаляване на скоростта на движение. Ако АПИ спази обещанието си до Великден да пусне новия северен обход на Бургас, това ще облекчи много трафика, който е транзитен и не преминава през града.

Положението по магистрала “Хемус” е почти същото. Още на 15-ия километър на излизане от столицата започва двукилометрово стесняване на лентите за движение поради асфалтиране. Виадуктът преди първия тунел също все още се ремонтира, поради което трафикът в продължение на около два километра се мести ту в едната, ту в другата лента. Същото важи и за движението в обратната посока, което ще скъса нервите на пътуващите на прибиране към София.

По “Хемус” след тунелите има още две места със стеснени участъци и по двете платна на магистралата.

По “Струма” също има немалко препятствия. Част от тях се дължат на лошата асфалтова настилка и в тези участъци максимално допустимата скорост на движение е ограничена до 70 км в час.

В едно от най-конфликтните места - близо до изхода за село Студена, движението е ограничено дори до 50 километра в час, защото там предстои да започнат ремонтни дейности, и на двете платна движението е само в една лента.

Прибиращите се в столицата от Ботевград, които решат да не се качват на магистрала “Хемус”, също ще имат неприятно преживяване - в продължение на около 22 километра пътят там е буквално изровен и движението е ограничено до 50 километра в час.