Бургаски вносители на коли от САЩ и Канада попаднаха в истински омагьосан кръг между Митница и водене на съдебни дела, заради цените, по които се облагат с мито при пристигане на автомобили и мотори у нас. Един от потърпевшите е Илиян Стефанов, управител на „Си Ка ауто“, който две години се опитва да пробие наложените механизми от страна на Митницата в Бургас. Причината е, че цената на превозните средства се определя по прогнозни цени, публикувани от частни сайтове, а не от сумите, описани от фактури и платежни документи. Това струва на вносителя много загуби, нерви, а и като бонус е минал през проверки от какви ли не институции. Ето разказа на Илиян Стефанов, който продължава да се бори със системата и се опитва да стигне до началника на Митница-Бургас Валери Стефанов, като на този етап – безуспешно. Той застава с открито лице, имена и фирма, за да търси справедливост.

„Занимавам се с внос на автомобили от САЩ и Канада. Началото на неприятностите бе преди около 2 години, когато в Митницата в Бургас назначиха за началник Валери Стефанов. Тогава започнаха проблемите. До тогава се внасяха много автомобили, ежегодно минаваха десетки хиляди, като тук се плащаха мито, ДДС. Но тогава започнаха последващи контроли с твърдение, че цените, на които обмитяваме превозните средства – автомобили или мотори, били драстично занижени. От Митницата се позовават на сайтове, от които 99% са на украинци с регистрации на острови, държави, където няма никакви последствия, умишлено са регистрирани там, за да няма такива. Това са частни сайтове, които вземат информацията от аукционите, слагат снимки и дават някакви прогнозни цени до Европа. Пример - аз автомобила мога да купя за 5 хил. долара, но те дават прогнозна цена до Европа 15 хиляди долара. Най-фрапиращият случай при мен е, когато закупих автомобил за 10 хил. долара, тук искат да ми го обмитят на 40 хил. долара, защото в дадения сайт цената е такава. Искаха ми да платя 20 хил. лева отгоре приблизително. Започна се следващата стъпка – началникът каза, че ще се вика оценител, който ние да си плащаме. Първите няколко пъти му мина номера. Пострадалите по този начин са стотици, аз говоря от мое име. Извиках си един-два пъти оценител и съответно той даваше справедлива оценка, дори в много случаи по-ниска, но не ми обмитяваха автомобила на по-ниската цена. В следващия момент те си наеха оценител, който беше от Бургас. Дойде човекът, подписа си договора на тротоара, защото беше Ковид пандемията и не го пуснаха в сградата. Легитимира ми се, че е оценител, даде ми визитка. Закарах го при автомобила, направи оценка, издаде ми протокол. Автомобилът пак го оцени на по-малка стойност, каза ми: „Аз виждам каква е колата, виждам какъв ремонт ще е нужен, ясно ми е“. Аз тези коли ги внасям с цел печалба, не с цел дарение. Този оценител беше отрязан от Митницата, защото не играеше по техните правила. Той каза, че нямало да си рискува лиценза заради бургаската Митница. В крайна сметка намериха някакъв човек от Хасково – оценител. Човекът е съвсем друг специалист, но си е взел лиценз за оценител, който аз не съм виждал. Оценя по снимки и по същите сайтове, които му показват. За няколко мои автомобила сега този оценител трябва да дойде в четвъртък (мен ме бавят през това време). Колеги, при които е ходил, разказаха, че им задавал странни въпроси. Питал ги: Тази кола откъде я докара? До САЩ ти ли ходи да си я платиш там? Колегата се пошегувал и му казал: Да. Тогава той отговорил: Аха, значи и самолетен билет ти слагаме.“, разказа Илиян Стефанов. Той подчерта, че всички коли, които внася, подлежат на ремонт, нито една от тях не е готова за продаване преди това.

Документ, от който е видно как Митница-Бургас определя цената на внесения автомобил

„Моите загуби са от това, че за много автомобили съм вкарал гаранции, стоят от две години, наложиха ми запори на НАП, платил съм ги, назначиха ми финансова ревизия на фирмата, както и на физическо лице, дадоха ме на прокуратурата, дадоха ме на главна дирекция на МВР да ме проверят. Това всичко е бягане, нерви и шок за мен. Покрай това, че ми направиха проверка като физическо лице, за да си докажа парите, че не са крадени, провериха майка ми, тъста ми и куп други хора. Това всичко е заради началника на Митницата. Той е недостижим. От 2 години никой не може да влезе при него. Вчера отново съм направил три опита и нищо. Заключени са с чип, няма приемен ден, няма нищо, недостижим е.

Реално целият внос на коли от САЩ се изнесе към Холандия, там се плащат вече тези мита и ДДС. Той направи така, че се изгубиха милиони левове към бюджета на страната ни.

При мен става въпрос за около 20 автомобила, като общо в Бургас става въпрос за много коли. Аз давам документи, моите автомобили стоят хвърлени на паркинга и не мога да ги пипна. Те разчитат на това, че ще се забавят няколко месеца нещата и може и да клекна през това време и да платя парите, които искат. Нашата митница действа като Първа частна Митница, тя си е със собствени закони.“, каза Стефанов, който продължава да се върти в кръга на системата, очаквайки поредната оценка на колите.

Опитният юрист Лина Георгиева, заел се с подобни случаи от Бургас и страната коментираха, че би трябвало да е редно за определяне на цената на колата да са достатъчни предоставени документи, а не прогнозни стойности, давани от сайтове.

„Самата директива, по която трябва да се случва изобщо процедурата, казва, че реално не се стига до оценители, ако това, което внасяш, има редовни документи – фактура или договор, не е нужно дори да е писмен, достатъчно е платежното за направения превод. Ако случайно не можеш да докажеш колко пари си дал и нямаш документи, тогава тръгваме да оценяваме автомобила, тогава ти задържаме колата и правим други постъпки, за да определим какво ще влезе в бюджета. Това с оценката от вещите лица не е нормалната процедура. В момента, в който си имаш фактура и платежен документ, няма как изобщо да вървиш по други процедури. Самата Митница обръща реда, по който процедира и си създава някакви нейни механизми. А тези вещи лица изобщо не трябва да се плащат от човека. Този, който претендира, че трябва да ти вземе други пари, той трябва да го направи. Ако пък това стане, то тогава всяка от тези процедури е обжалваема. Ние досега жалим всичко, което е дошло като решение на Митницата спрямо предходни случаи, касаещи внос от Америка. Някои стигнаха вече до съда. Тези, които не са стигнали до съд, а само на ниво директор Митница в София, се отменят и се връщат. Тези, които са стигнали до съд, Митницата губи на 100%. След като виждаш, че не си прав и това видимо не е процедурата, че видимо губиш на 100%, то значи, че определено тероризираш тези хора.“, коментира адвокат Лина Георгиева.

Вижте състоянието на част от авомобилите, внесени у нас, за които цената се определя по сайтове:





РЕдакцията е готова да предостави право на отговор на Митница-Бургас по поставените проблеми!