Бюджетът на Бургас за 2022- ра, предстои да бъде гласуван и приет от общинските съветници на морския град, на редовна сесия, която е предвидено да е в началото на април. Тя ще е присъствена и ще се състои в зала "Бойчо Брънзов", обясниха общинарите.

В момента, бюджетът се разглежда от всяка една от комисиите на съвета. В него, освен приоритетните здравеопазване и образование, внимание се отделя на проектите за облагородяване на междублоковите пространства и изграждане на инфраструктура. Програмата за вътрешноквартални пространства „Моят град, моят квартал, моята улица”, която стартира през 2020- та година, при голям интерес от страна на жителите на Бургас, желаещи да превърнат квартала си в по-красиво, по-удобно, по-подредено място, продължава. Тя дава възможност хора от различни възрасти, с различни интереси, да организират с помощта на общината, пространството около тяхното жилище по свой вкус.

Бургазлии дори дадоха друго име на програмата- "Сговорни съседи", заради възможността за предварително обсъждане на проектите и на това, в какво да се превърне неугледното място пред блока им.

До този момент, са подадени над 176 заявления от сдружения на собственици. 120 от тях вече са одобрени от комисията на общината. През 2021- ва година бяха завършени общо 33 на брой междублокови пространства, а четири са в процес на изпълнение. Още десет междублокови пространства са с одобрени проектни схеми от етажната собственост и предстои старт на благоустрояването им, след приемане на бюджета за 2022- ра година. До края на годината се планира да бъдат облагородени още 35 нови пространства.

Предвидените за изпълнение през 2022- ра проекти са в жилищните комплекси „Изгрев“, „Зорница“, „Лазур“, „Братя Миладинови“, „Славейков“ и „Меден рудник“.