Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” публикува официалния списък на колективните средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро състояние. Общият им брой в страната е 292, като в област Бургас те са 14 – 10 в община Бургас и 4 в община Камено.

Скривалища има в няколко училища – ОУ „Елин Пелин” и ОУ „Константин Петканов" в ж.к. „Меден рудник”, СУ „Епископ Константин Преславски" в ж.к „Славейков”, ОУ „Братя Миладинови" в ж.к. „Братя Миладинови”. Всички могат да се приведат в готовност за ползване до една седмица с влагане на незначителни финансови средства, е заключението на „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Останалите убежища са в институции, част от които стратегически обекти. Липсва разбивка за броя на местата във всяка от локациите, както и как ще става достъпът до тях. От публикувания списък става ясно, че те са в административната сграда на Пристанище Бургас на бул. „Княз Александър Батенберг” № 1, БМФ Порт Бургас на ул. „Княз Александър Батенберг” № 1, Старата поща на ул. „Цар Петър” № 2, сградата на EVN на ул. „Александровска” № 1, МВР-РДПБЗН-Бургас на ул. „Христо Ботев” № 55, Корабостроителницата на ул. „Комлушка низина” №1. За тях също е необходима кратка подготовка преди да могат да бъдат ползвани.

Единствените бомбоубежища, които могат да се приведат в готовност за работа веднага при пускане на вентилационната система, са в Лукойл Нефтохим – Бургас. Те са общо четири. Засега няма насоки кои граждани към кои убежища могат да се насочат при сигнал за тревога. Изниква и друг въпрос - какви са сигналите, които чуваме два пъти в годината при теста на сиренните системи? Според "Пожарна безопасност и защита на населението" те са общо четири:

- „Национален сигнал за тревога”;
- „Национален сигнал за край на тревогата”;
- „Въздушна опасност”;
- „Отбой от въздушна опасност”.

Звученето им е описано в сайта на ГДПБЗН, но липсва най-важното - какво трябва да направим като ги чуем, за да спасим живота си.