Това заяви Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране, по време на пресконференция.

Припомняме, че по-рано кметът на украинския град Енергодар съобщи за пожар в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал вследствие на руска атака. Минути по-късно информацията беше потвърдена и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба. По-късно пожарът беше овладян, а от руската армия съобщиха, че овладели контрола над АЕЦ-а.

"Няма изменение в радиационната обстановка в Украйна, няма засегнати сгради на реактори. Системите за безопасност работят и са в готовност. Състоянието на блоковете е следното: Блок 1 е спрян за планов ремонт преди военните действия. Блок 2 и 3 – са спрени в резултат на среднощната атака. Блок 4 – продължава да работи на понижена мощност. Блокове 5 и 6 не работят", каза Бачийски.

"Ние също сме притеснени от това, което се случва, но категорично заявявам, че следя ситуацията и няма никакво основание за безпокойство сред нашите граждани. Радиационната обстановка в България е нормална. От началото на военните действия не се наблюдава никакво изменение на гама-фона у нас", добави още той.

"Категорично искам да заявя, че към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод. Доц. Джунова обясни защо и кога това се прави. Ако има такава необходимост – всички ще бъдат уведомени чрез системата на ранно предупреждение, БНТ и БНР", поясни Бачийски.

Източник и кадър Нова тв