Бомбоубежищата на територията на страната се проверяват ежегодно от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), каза край Благоевград директорът на дирекцията гл. комисар Николай Николов, цитиран от БТА.

Екипът на ГДПБЗН подготвя електронен регистър на укритията в страната, което ще даде възможност те да бъдат локализирани от гражданите. Конструктивните изисквания на скривалищата са спазени и те категорично защитават от бомби и т.н., но аз за момента не виждам кой и защо ще ни напада, посочи гл. комисар Николов.

Той уточни, че мазетата на всички жилищни и обществени сгради, строени след 50-те години на миналия век, са пригодени за укрития.

Във връзка с ранното предупреждение на хората чрез мобилните телефони, предстои да се разработи мобилно приложение. Очаква се то да бъде реализирано с обществена поръчка на стойност повече от 5 милиона лева. „В диалог съм с мобилните оператори, така че при информация за бедствие или настъпващи действия, друга опасност, тежка катастрофа на магистралата, предупреждения към хората ще бъдат отправяни по една система, наречена “BG alert”.”, посочи директорът на ГДПБЗН. Съобщенията ще съдържат кратка информация с предупреждения и указания, допълни той.