По време на втората пандемична вълна основен акцент в работата на Общински кризисен щаб е обезпечаване на тестване и лечението на болните пациенти, при продължаване и на останалите противоепидемичните дейности. Това се налага като необходимост от непрекъснато увеличаващия се брой заболели пациенти и необходимостта от болничното им лечение. Тази цел посочена в докладна записка на кмета Димитър Николов, входирана в Общинския съвет в Бургас, с искане за осигуряване на допълнителни средства от общинския бюджет за закупуване на медицинска апаратура и защитни облекла.

В периода 13-26 октомври се вижда започващата тенденция на нарастване в страната и в София. През този период Бургас е със сравнително немного високи стойности. В резултат на направения анализ Общинският кризисен щаб взе някои важни решения: Да бъдат осигурени средства и техника за провеждане на дезинфекция – на детски и спортни площадки, на закрити помещения, на автобусните спирки и автобусите; да бъдат осигурени бързи антигенни тестове, които да бъдат предоставени за бързо тестване на училища, детски градини, социални и здравни заведения; да бъдат увеличени броя на лечебните заведения с Ковид отделения; да бъдат създадени „триажни центрове“, за прием на пациенти с коронавирусна инфекция; да се създаде единна платформа за взаимодействие между отделните лечебни заведения и Център за спешна медицинска помощ-Бургас; затваряне дейността на пенсионерските клубове; ограничаване на масовите събития; преминаване на обучение в дистанционна среда на учениците от 5 до 12 клас.

Със заповеди на Директора на РЗИ-Бургас, освен в УМБАЛ-Бургас се разкриха поетапно Ковид отделения и в други болници. Поради постоянно нарастващия брой заболели пациенти непрекъснато се увеличава необходимостта от осигуряване на допълнителен капацитет в лечебните заведения за болни от Ковид.

Към 19.11.2020 г. има 345 терапевтични и 20 интензивни легла за лечение на пациенти с Ковид – УМБАЛ-Бургас – 135 терапевтични и 12 интензивни; МБАЛ „Бургасмед“ – 47 терапевтични и 3 интензивни; СБАЛПФЗ-Бургас – 35 терапевтични, КОЦ Бургас – 40 терапевтични, 2 интензивни; МБАЛ „Сърце и мозък“ – 6 терапевтични; МБАЛ „Лайф Хоспитал“ – 25 терапевтични; МБАЛ „Д-р Маджуров“ – 20 терапевтични; УМБАЛ „Дева Мария“ – 37 терапевтични и 3 интензивни.

За обезпечаване на всички дейности от началото на пандемията са разходвани общо 927 628.49 лева, от които 485 000 лева - гласувани от Общински съвет-Бургас, 353 489,64 лева - от дарения, според волята на дарителя и 89 138,85 лева от собствения бюджет на Община Бургас и бюджетите на общинските структури и поделения.