Държавен фонд "Земеделие" е изплатил близо 43.5 млн. лв. на фермери по схемата "Плащания по "Натура 2000" и рамковата директива за водите", съобщиха от институцията. Средствата са за кампания 2016 и преводите са направени в петък към общо 11 810 производители. От тази субсидия 75% идват по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС, а останалите 25% - от националния бюджет,

Изплащането на парите към земеделците закъсня през тази година, като от фонда обявиха, че това е заради "множеството извършвани проверки, в това число и одити на мярката" и "наложените в тази връзка измененията в нормативната уредба". За всяка кампания институцията трябва да изплати средствата до края на юни следващата година. В момента има забавяне и по други схеми, свързани с биологични и агроекологични практики, като от фонда обявиха, че експертите от дирекция "Директни плащания" работят всекидневно за по-бързо изплащане на средствата, за които земеделските стопани са кандидатствали. През тази седмица се очаква да продължат "калкулациите по останалите биологични и агроекологични направления от кампания 2016", казаха още от институцията.

Финансовата помощ за фермерите по схемата за "Натура 2000" и рамковата директива за водите се предоставят като годишни компенсации за наложените ограничения за селскостопански дейности, свързани със стопанисването на земи, попадащи в екологичната мрежа "Натура 2000". Те трябва да спазват определени забрани и ограничения, наложени със заповед на министъра на околната среда, както и да поддържат площите в добро земеделско и екологично състояние.

Индивидуалната ставка за всеки фермер е различна според това в каква защитена територия попада земята му, като тя варира между 10 и 94 евро за хектар (10 декара) според наредбата на земеделското министерство.

Кандидатите по схемата могат да обработват минимум 100 кв.м. земи, попадащи в защитени територии, като става въпрос за 119 местности в България./dnevnik.bg