След таксата от 20 лв. за всеки празен стол в ресторант в Созопол. Друго заведение в града реши да припечели като таксува по 2 лв. за всяка чиния, която е поднесена тортата от рождения ден. Тортата е внесена от вън, защото самото заведение не е я предлагало. За сметка на това то не е направило отстъпка от менюто.

Потребител разказва, че с компания празнували рожден ден в ресторант в морското градче преди два дни. Сметката за 11 възрастни и 3 деца била 400 лева. В нея управата на заведението начислила по 2 лева на всеки клиент за това, че тортата била внесена отвън.

Редно ли е да се плаща такса "празна чиния"?

Съществуват аргументи и за, и против подобна практика. На много места тя се обозначава като такса "сервиз" и се ползва при внасяне на алкохол от клиентите - например при големи тържества като сватби и кръщенета. Тогава заведението прави отстъпка на клиента, който има възможност да внесе голямо количество алкохолни напитки на цени, по-ниски от тези на ресторанта. В замяна дължи определена такса за сервиза (труда на персонала, ползването на чашите на заведението и пр.). В английския език дори има термин за този вид услуга - corkage. Думата се употребява за такса, начислявана, когато заведението сервира бутилка вино, купена от друго място.

Все пак много от коментарите са, че в Созопол ще почнат да таксуват и въздуха, който се диша./fakti.bg