Служители на регионален отдел "Национален строителен контрол" Бургас при РДНСК - Югоизточен район са констатирали две незаконно изградени буни от неизвестен извършител в акваторията на Черно море пред морския плаж на къмпинга в град Черноморец, община Созопол, съобщава МРРБ във връзка с процедурата по премахване им.

Издадени са заповеди за премахване на буните, влезли в законова сила през 2012 г, като изпълнението им е възложено за периода от 15 декември 2016 г. до 13 януари 2017 г.

Заповедите са обжалвани пред Административен съд, Бургас от наемателя от 2015 г. на морския плаж, "АКРА ЛИДО" ООД.

МРРБ съобщава, че не отговаря на истината твърдението на наемателя на плажа, че е останал изненадан от действията по изпълнение. Влезлите в сила заповеди са публикувани в сайта на ДНСК през 2012 г., тоест три години преди сключването на договора за наем, като от 2016 г. той ги обжалва.

Върховният административен съд на Република България не счита наемателя на плажа за заинтересовано лице, поради което оставя без разглеждане жалбите, а образуваните административни дела са прекратени.

От органите на ДНСК са предприети ефективни действия по принудително премахване на незаконните строежи, в изпълнение на задълженията и правомощията по Закона за устройство на територията, както и в съответствие с определенията на Върховния административен съд на Република България.

Укрепване на морския бряг съгласно законите може да бъде извършено само при наличие на одобрени проекти и издадено разрешение за строеж, което при необходимост може да се направи по инициатива на собственика на плажа, пише сайтът Днес плюс.