"Биволско сирене" без нито грам биволско мляко е засечено на българския пазар. "Находката" е на "Сдружение за достъпна и качествена храна", което поръча тест на родни марки сирене и кашкавал в акредитирана международна лаборатория.

Проверени са 10 вида български овче сирене и кашкавал, а резултатите показват, че само един вид от тестваните най-скъпи и популярни продукти от този тип са приготвени само от овче мляко, съобщиха от сдружението.

Останалите, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене. Изследването е част от програма за граждански контрол върху хранителните продукти.

„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват „овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, каза Андрей Велчев, председател на управителния съвет на сдружението.

От там припомнят, че е забранено наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикета на продукта.