Свинското месо е поскъпнало през последните месеци, показва справка на правителствения сайт. Министърът на земеделието и храните отрече да има спекула. Кирил Вътев обсъди проблемите в сектора с производители.

Ако в началото на март за килограм свинско на дребно сме плащали почти 12 лева (през март той е струвал 11 лева и 75 стотинки), то няколко месеца по-късно трябва да извадим с близо лев повече (през август цената е 12.66 лв./кг.). Според земеделския министър причината се корени в сезона - традиционно месото поскъпвало през лятото. Поевтиняване пък можело да очакваме през есента. В ефира на NOVA икономисти прогнозираха, че ще има забавяне в цените в магазините. Въпреки това ще може да купуваме все по-малко продукти.

В магазина за месо срещаме Водица Велкова. Тръгнала е на пазар в очакване на близки от чужбина. Признава, че веднага е открила разлика в цената на свинското. „Дето казват, че няма инфлация, че няма увеличение – пълна лъжа! Излизаш с 50 лв. и се връщаш без пари. Отваряш чантата и вътре почти нищо няма!”, коментира жената.

Според земеделския министър изненада в цената на свинското няма. „В случая спекула е изключена. Дължи се основно на това, че в свинефермите животните се отглеждат с повече разходи. Нека да отчетем, че сме в нова ситуация, предвид войната в Украйна и доста кризисната COVID пандемия, така че има достатъчно обективни фактори, горивата, фуражите. Няма нищо изненадващо и нищо спекулативно”, категоричен беше Вътев.

Спад в цената на месото на едро ще усетим до няколко месеца, прогнозират от бранша. „Нещата не се случват с щракване на пръсти. Отнема време. Сегамахалото започва в другата посока – от новата реколта имаме много по-ниски цени на зърната и респективно на фуражите, залагаме на нови животни, така че постепенно, най-логичното, което може да се случи, е тези цени да намалеят и да се нормализират. А какво ще се случи с цените на дребно - нямаме кристални топки да го преценим”, заяви Цветан Илиев от Асоциация на индустриалното свиневъдство.

За разлика от месото, при други продукти от малката потребителска кошница се наблюдава трайно запазване на цените. „Това е продиктувано от отпускарския сезон. Нормално е потреблението да пада. Това противодейства на опитите за увеличаване на цените. Всеки производител може да поеме това малко увеличение на цените на горивата”, коментира Камен Аврамов, който е управител на хранителен магазин.

Според икономисти задържането на цените не означава, че пазарската ни чанта ще се напълни. Напротив. „Ще видим забавяне на цените в магазините, на растежа им и в същото време ще може да купуваме все по-малко”, смята председателят на Съюз за стопанска инициатива Кузман Илиев. Причината, по думите му, е, че и нашите доходи ще нарастват с все по-бавен темп. Адриан Николов от Института за пазарна икономика пък допълни, че в следващите няколко години ще ни се наложи да живеем в условия на „доста по-висока” инфлация.