Куриерите вдигат цените на доставките от 1 септември, съобщава „Телеграф“. Увеличението ще бъде с близо 6%.

Това ще доведе до ударно поскъпване за първия учебен ден на дрехи, храни и козметика, които се продават онлайн, прогнозираха търговци. Куриери вече са уведомили фирми, за които правят доставки по договор, че ще им вдигнат цените с 5,7 на сто след месец.

Последствието от вдигането на цената за фирмите ще се прехвърли и на крайните клиенти. Заради по-лошите условия от куриерите много търговци ще са принудени да вдигнат всички цени на стоките си за крайните клиенти, за да компенсират поскъпването за тях самите.

„Единствено ако поемат разхода за своя сметка и са готови значително да намалят печалбата си, няма да повишат стойностите“, коментира собственик на онлайн магазин.

В момента една от големите куриерски фирми е обявила промоция за пратки за крайни клиенти. Цената за разнос от един адрес до друг без включено вземане и доставка до врата е 2,47 лв., но тя ще важи само до 1 септември.

След това се предвижда да се повишат и тарифите за крайните потребители не само за фирмите, които работят с куриерските дружества.

Потребители разказаха, че и сега доставките не излизат евтино, а напротив – поскъпнали са драстично в сравнение с миналата година. Понякога връщането на определена стока излиза по-скъпо от самата нея заради цените на куриера, разказаха още потребители. В много случаи има и такса за наложен платеж.

„При положение че навсякъде има падащи цени, за втори пореден месец от НСИ регистрират дефлация, няма мотив куриерите да вдигат таксите за доставка, която начисляват към фирмите, с които имат договори“, подчертаха търговци.

И изтъкнаха, че цените на горивата не могат да бъдат основание за повишенията, тъй като те са отделно перо и разходите за това се плащат според цените на дизела и бензина всеки ден.

Миналата седмица една от куриерските компании публикува отчета си във фондовата борса и от него стана ясно, че е увеличила приходите си за полугодието с близо 20 на сто.