Задържаната в Турция българка от кюрдски произход Мира Яшар Абдулселамоглу няма да може да напусне страната.Това постанови съдът в турския град Айдън, след като отхвърли молбата за промяна на наложената ѝ мярка за неотклонение от сегашната "подписка" на "парична гаранция", предаде БНР.

Мира, която беше арестувана в края на юли, е обвинена в пропаганда на терористични организации и я грозят 5 г. затвор. Според турските власти тя подкрепя кюрдските "Отряди за народна защита".

Все още няма насрочена дата за делото, съобщиха пред националното радио от Министерството на външните работи. Получено е съобщение, с което Първи наказателен съд в Айдън я задължава два пъти в седмицата – в понеделник и петък, да полага подпис в полицейския участък, намиращ се в района на местоживеене. В съответствие със съдебната процедура, Яшар е упълномощила адвоката си за запознаване с внесения от прокуратурата обвинителен акт.

Мира бе задържана в турския курорт Дидим заедно с приятеля си - британецът Джоузеф Роубинсън. Двамата се познават от Фейсбук група, която помага на доброволци, сражаващи се срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Той обаче беше оставен в ареста.

При акцията бе арестувана и майката на Мира, която по-късно бе освободена, без да ѝ бъде повдигнато обвинение. Българските дипломатически представителства в Турция следят развитието на процеса и са готови да окажат необходимата помощ, съобщи МВнР.