Политика

Президентът: Нямам договорка с премиера за приемането на Антикорупционния орган

Обновена на: 2017-08-12 21:10:06 | Автор:

Нямам договорка с премиера за приемането на Антикорупционния орган, каквито слухове има разпространени. Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. Това коментира във Варна президентът Румен Радев, който се включи в честването на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.

"С премиера изобщо не сме обсъждали и решавали какъв точно да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект в този вид - един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Нужен е нов, единен, независим орган, който да затвори цикъла - информация, сигнал, разследване, обвинение. Така ще се борим с корупцията според мен", посочи президентът.

Промените в Закона за съдебната власт по никакъв начин не ограничават правата на магистратите, добави Радев, който не наложи вето върху тях.

"Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Това, че ще декларираш в коя организация членуваш не означава, че има забрана за това членство. Напротив, това е един дух на прозрачност за практикуване на тази много важна професия", смята държавният глава.

Президентът коментира и ветото, което наложи на Закона за опазване на околната среда.

"Никога не съм бил против бързото и експедитивно изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при една добра законност. Нито един закон не бива да подкопава устоите на правовата държава. Ако прочетете внимателно самия закон и наложеното вето, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок. Но вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, че да имаме и две съдебни инстанции, и спазване на този срок. Защото, когато имаме приоритетни обекти, това означава, че можем да имаме съответно и приоритетно решение на съда специално за тези обекти", каза Радев. /dariknews.bg
Сподели:

още от Политика

коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com

Добави коментар
Към пълната версия на burgasinfo.com
Всички права запазени © burgasinfo.com
Web design: NK Software