Политика

Дават Доган и "Цанков камък" на прокуратурата?

Обновена на: 2017-08-11 21:05:15 | Автор:

Проектът за хидровъзела „Цанков камък“ е престъпно поведение спрямо българския данъкоплатец. От него няма никакъв икономически ефект, а държавата е инвестирала вече 1.5 млрд. лева. Това каза Александър Ненков, парламентарен секретар на ГЕРБ, цитиран от Фокус. „Поводът за сезирането на Главния прокурор Сотир Цацаров е, че седем години след влизането в експлоатация, този проект започва да дава своите дефекти. Проблем има с техническото изпълнение, водата, която се задържа, има пропукване и подлежи на ремонтни дейности. В проекти като „Цанков камък“ и АЕЦ „Белене“ са заровени милиарди, много пари на данъкоплатеца, от които няма никакъв икономически ефект. Това е безхаберно, престъпно поведение“, коментира още Ненков. По думите му ефектът за енергийната система от „Цанков камък“ е почти нулев. „Приходите от него са 15 милиона на година. Сами сметнете след колко години ще се възвърнат тези огромни инвестиции и кога ще се върнат 15-те милиарда.

Този проект не произвежда тази електроенергия, която е била планирана. Аз не казвам, че такива проекти не трябва да се правят, но начинът, по който е изработен проектът, по който е финансиран, и начинът, по който са изтекли тези пари, е престъпното поведение. Не коментирам дали трябва или не да има такъв хидровъзел, но е факт, че енергийната система не разчита на този проект“, каза Ненков. Той допълни, че от ГЕРБ ще разчитат на НЕК и на Министерство на енергетиката, на предприятието „Язовири и каскади“ и ще изискат от тях необходимите документи. „Този проект е с първоначална цена 440 милиона, оскъпява се после на 1 милиард, имаме път, който струва 40 милиона по проект, и се оскъпява на 110 милиона за 10 километра. Цялото това струва близо 1.5 милиарда. Има сериозни съмнения за корупционни сделки“, каза още Александър Ненков. Сподели:

още от Политика

коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com

Добави коментар
Към пълната версия на burgasinfo.com
Всички права запазени © burgasinfo.com
Web design: NK Software