На ход е парламентът, вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство, каза президентът в обръщение към нацията.

Станахме свидетели на организиран опит отвън да се повлияе на изборните резултати. Само институциите и мъдростта на българските граждани не позволиха това да се случи.

Проблемите обаче остават. Те не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес - а с влияние върху обществото.

Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони!

Приветствам куража и усилията на Министерство на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет.

Това заяви президентът Румен Радев в официално обръщение към нацията, което той произнесе пред журналисти в президентството.

"Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бе погребана, но проблемите остават. Тези проблеми не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес. Проблемите няма да бъдат решени само със заклинания, а със закони. Днес са необходими отговорни действия - законодателни и организационни. На следващото 44-то НС ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми.

"Приветствам куража и усилията на Министерство на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет, заяви още в обръщението си президентът Радев.

"Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима България. Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения, те трябва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство.

Сега на ход е парламентът, вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор. Пожелавам успех на българските законодатели", добави накрая президентът