Община Айтос обяви обществена поръчка за строителството на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) на своята територия. Припомняме, че през януари Бойко Борисов и бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева подписаха договор с общината за осигуреното финансиране по оперативна програма "Околна среда".

Проектът трябва да бъде завършен за две години, след като бъде избран изпълнител. Това значи, че през 2019 г. Айтос може да има пречиствателна станция, освен ако няма забавяния в процедурата заради обжалвания на поръчката.

Едно от условията за получаване на европейски средства за инвестиции във водния сектор е ВиК дружествата в областите да се обединят в асоциации, което "ВиК Айтос" е направило, като е станало част от асоциацията на област Бургас.
Много от големите общини все още не разполагат с пречиствателни станции. В края на 2015 г. водните проекти на осем общини с население на 10 хил. жители (например Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и др.) бяха критично забавени и не бяха изпълнени в срок, затова трябваше да се прехвърлят към новия програмен период. За някои от тях вече има процедури за обществени поръчки, но изпълнението все още се бави.

Поръчката

Поръчката е разделена на две позиции, като кандидатите могат да подават оферти и за двете. Първата е за изготвяне на работен проект, доставка и монтаж на необходимото оборудване, строителство на ПСОВ и довеждащата инфраструктура, пускане в експлоатация на ПСОВ и обучение на персонал. Втората е за съставяне на работен проект и строителство на връзка между съществуващите колектори, изграждане на общ довеждащ колектор и заустващ колектор.

Критериите

Критериите за оценка на офертите са предложената цена, срокът за изпълнение на строителство и срокът за изготвяне на работните проекти. Няма изисквания към финансовото състояние на кандидатите. Те обаче трябва да са изпълнили минимум една услуга, съответстваща на предмета, стойността, обема и сложността на позицията по изготвяне на инвестиционни проекти във фаза работен проект за реконструкция или изграждане на ПСОВ с работен капацитет за поне 10 хил. екв. жители през последните три години. Участниците в търга трябва и да са изпълнили поне едно подобно строителство (реконструкция или изграждане на нова ПСОВ с работен капацитет за поне 10 хил. жители) през последните пет години. Крайният срок за подаване на оферти е 13 март 2017 г.

Удължен е и срокът за прием на оферти по други две поръчки, свързани с проекта. Поръчката за предоставяне на техническа помощ за управлението на проекта на ПСОВ е с нов срок - 10 февруари. Стойността й е 330 хил. лв. без ДДС. За търга за консултантски услуги по оценка на съответствието и упражняване на авторски надзор на ПСОВ оферти могат да се подават до 20 февруари. Неговата стойност е 390 хил. лв./capital.bg