Община Созопол ще кандидатства с три проектни предложения по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014–2020 г. Инициативите са свързани с рехабилитация на общински път, улици в няколко населени места и водопроводи в селата Росен и Крушевец.

Проектът „Реконструкция и рехабилитация на водопроводна система и съоръжения в с. Росен и с. Крушевец, Община Созопол” е на обща стойност 5 970 948 лв. Подновяването на водопроводната мрежа ще подобри качеството на питейната вода в тези населени места.

Второто проектно предложение е за „ Реконструкция и рехабилитация на общински пътища, Община Созопол”. То е на обща стойност 6 924 804 лв.

Въпросният път свързва с.Атия, с. Росен и с. Равна гора с второкласния републикански път II-99. Отсечката се използва целогодишно от жителите на общината, като освен това осигурява пряка транспортна връзка на отделни населени места от вътрешността на общината с град Созопол и околните крайморски курорти в района.

Към момента състоянието на трасето е много лошо. Асфалтовото покритие е силно амортизирано и на места има пропадане на настилката. Крайпътните окопи са засипани и при по-интензивни валежи водата се стича по платното.

„Цялостната рехабилитация на общинския път ще даде възможност в дългосрочен план да не се налагат частични ремонти, а освободеният по този начин финансов ресурс да бъде насочен към други належащи ремонти на общинска инфраструктура.”, уточняват от Община Созопол.

Третото проектно предложение „Реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в Община Созопол” е на стойност 2 265 710 лв. Проектът предвижда да бъдат цялостно асфалтирани основни улици в селата Равадиново, Росен, Равна гора и Зидарово.