Петима общински съветници от партия „Море”, която години наред покрепя кмета Николай Димитров днес бяха единствената му опозиция за вдигането на местния данък върху недвижимите имоти. Един от техните представители обаче също гласува за увеличението на налога. Общински съветници коментираха, че това е Кирил Донев.

С общо 16 гласа „за” местният парламент прие данъкът да се вдигне от 1,2 на 1,8 промила.

Първоначално предложението на общинската администрация беше размерът на данъка да стане 2,2 промила, но от Финансово-бюджетната комисия го коригираха на 1,8.

„Данъкът не е увеличаван в Несебър от 2011г. Преди това беше 1,5, намалихме го на 0,8, а през 2011г. стана 1,2 промила. Увеличението сега се налага, защото ние инвестираме доста средства в инфраструктура, социална политика и здравеопазване. Несебър е една от малкото общини с много добра социална политика. Сега възникват и още много предизвикателства пред нас – изграждането на подземни паркинги, улични осветления в Слънчев бряг, където много хора имат имоти. Община Несебър се отличава от останалите по инфраструктурата – сравнете дори разстоянието на селата в тези с други райони”, каза кметът Димитров.

Той направи сравнение с община Созопол за размера на данъка, който плаща собственик на жилище от 100 кв.м. По изчисленията на Димитров, в Созопол той е 259лв., а в Несебър при 1,2 промила е 89лв., а при 2 промила – 150.

Срещу изказването на Димитров застана лидерът на партия „Море” и бивш председател на ОбС Несебър Благй Филипов.

„Увеличението е твърде драстичен ход. Може да го направим поетапно на три пъти. Не сме против изграждането на инфраструктура, но не и чрез рязко увеличаване на данъка”, каза той.

След гласуването в залата, кметът Димитров поздрави общинските съветници и иронично запаха представителите на „Море”.

В кулоарите на местния парламент се коментираше, че позицията на „Море” е продиктувана от това, че вдигането на данъка ще се отрази върху налога за пристанището на братя Диневи в Св. Влас. Двамата предприемачи са тясно свързани с партия „Море”.