Общинският съветник от ДПС в Айтос Салих Метраш, който до днес беше най-близкият човек в средите на партията на депутата Хюсеин Хафъзов, напусна формацията. Това стана днес след сесия на местния парламент, на която присъстваше мълчаливо на втория ред в групата на досегашните си съпартийци. По време на цялото заседание Метраш тихомълком стоеше на мястото си, след което излезе с пространна позиция за процесите в ДПС, възхвала на Хафъзов – двигателят на новосъздаващата се от привърженици на Лютви Местан партия ДОСТ. Реакцията на Метраш беше напълно очаквана, тъй като той е в Общинския съвет, благодарение на натиска на Хафъзов ДПС да го включи в листата си на изминалите местни избори. Метраш е близък негов приятел. Самият депутат, известен с ислямистките си изяви, агресивните си речи и пламенно поведение, заяви, че Метраш му е близък приятел от детинство и негов бивш съдружник. Както БургасИнфо съобщи, в Айтос общинският съветник пре последните седмици развива бурна дейност като провежда срещи по кафета и махали с желание да отцепи членове на ДПС и да ги влее в новата партия ДОСТ. Подготвя ги за участие в учредителната конференция на формацията.

„Вие публикувахте вече тази информацията, затова не съм съгласен повече да говоря. Само на живо ще го направя! Искам да говоря в студио. Сърдя се на журналистите!“, каза пред БургасИнфо Салих Метраш.

Само часове след това той излезе с писмо, в което заявява, че напуска партията.

„Драги ръководители на ДПС, тази партия трябваше да бъде партия на народа, а не ваша партия. Аз гласувах за ДПС, защото ми бе внушено, че тя е партия на народа, а сега в един момент се оказа, че ДПС всъщност „вече” е едно обикновено ЕООД на Най-големия или може би на въпросният „Кой”? А оказа се, че е още и на Божидар Димитров, Дружба-Родина и Митьо-Гестапото. Но официално се казва, че е на д-р Доган, когото всички хвалят и си оплитат езиците в надпреварата да го правят. На конференцията на 19 март 2016г. в Бургас за пореден път бях смаян как големи и имащи се за сериозни и образовани хора, като Дурхан например, а и останалите които говориха от трибуната – всички те споменаваха за някакви свръхчовешки способности на д-р Ахмед Доган. Та те го изкараха „изпратен от Всевишния”, та те го описаха като Пророк. Ужас: Алиса в страната на чудесата! Кино! Все едно сме на анимационен филм или по-лошо – на сектантска проповед!...Напускам ДПС и ставам независим общински съветник“, декларира Метраш.

В ДПС посрещнаха с облекчение очакваната новина за напускането му. Местни членове на партията припомниха, че това не е първото му излизане от формацията. Обиден се почувствал и преди време, когато е бил лидер на местната структура на ДПС в близкото до Айтос село Тополица. Това е и родното село на Хюсеин Хафъзов.

Общинският лидер на ДПС в Айтос Ружди Хасан заяви пред БургасИнфо, че е очаквал подобно действие и се запознава с подробности от дългото изявление на Метраш. „Има една поговорка, която възрастните хора в Айтос от дете са ми казвали: Ако някой иска да си отиде – не го спирай!“, каза Ружди Хасан.