През 1970 година в Бургас е имало 20 хил. превозни средства, сега са 173 хил. превозни средства. За няколко дни са регистрирани 700 нови. Това означава, че трябва да се вземат решителни мерки за паркиранет. В Париж например закриват всякакви паркинги в центъра. Синята зона изиграва положителна роля и хората са доволни от нея в Бургас. Вземете София, Виена… Ръководството на МБАЛ иска не Синя, а Червена зона“, това каза зам. кметът на Бургас Красимир Стойчев на днешната сесия на Общинския съвет, на която беше гласувано разширяване на зоната за платено паркиране в центъра на града. Синя зона се въвежда и на паркинга пред МБАЛ, като гратисния период ще бъде 1 час.

„Няколко пъти внасяхме предложение за Синя зона пред МБАЛ, после го отменяхме, не спряха жалбите и скандалите. Имало обиди и псувни, когато нямаше платено паркиране. Ние възприемаме всякакъв вариант, за да се осъществява контрол. Успокойте нервите. От друга страна през седмица при мен идват жители на ж.к. „Възраждане“, които молят пред техния блок да има платено паркиране. Това е причината да има разширение на Синята зона. Няма каприз от наша страна“, заяви кметът Димитър Николов.

Общинският съвет от БСП Нкилоай Тишев пък заяви, че не е допустимо зоната за платено паркиране да влиза в жилищни квартали и улици, а трябва да е само в административния център.

„Бургас е в един капан. Болницата е поредният идиотски пример. Ще видите и „Разделителна“ в ж.к. „Славейков“ какво ще предизвика. Синята зона ще стигне до Карнобат, Созопол и Поморие“, протестира срещу предложението за разширяване на Синята зона Георги Дражев от НФСБ.