Да бъдат въведени три минимални заплати, които да бъдат обвързани с образованието на хората, предлагат от КНСБ. Идеята е сегашната минимална заплата да бъде за хора без средно образование, а другите две минимални заплати да бъдат за хора със средно и с висше образование, които работят по специалността си.

За издръжката на човек, който живее сам, са необходими 1454 лв. на месец, изчислиха от КНСБ. Това означава, че брутната му заплата трябва да е 1873 лв. За издръжка на тричленно семейство от двама родители и дете са нужни 2616 лв., което прави брутна заплата за всеки от родителите 1686 лв. 65,3% от работещите получават по-малко от заплатата за издръжка.

В България само КНСБ изчислява заплата за издръжка. Международната организация по труда (МОТ) даде дефиниция на заплатата за издръжка и всички държави членки на МОТ (включително и България) ще трябва да изчисляват заплата за издръжка, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според МОТ “заплата за издръжка” е: равнището на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните семейства, като се вземат предвид обстоятелствата в страната, и се изчислява за труда, положен в рамките на нормалното работно време.

От КНСБ искат да бъде въведен необлагаем минимум в размер на минималната заплата.