Попитан за последните скандали в МВР - специално случващото се около бившия главен секретар Живко Коцев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ги определи като "тежка репутационна щета".

„Нашата задача сега е максимално бързо да оправдаем очакваният на българските граждани и на нашите европейски партньори. Искам да поздравя ДАНС, прокуратурата и комисията за противодействие на корупцията, които през последните месеци бяха остро критикувани. С тази тяхна операция те показаха, че могат да действат в синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта", посочи той.





Министърът на МВР коментира въпроса по време на посещението си на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" заедно с германският федерален министър на вътрешните работи и родината Нанси Фезер.

"За федералното правителство на Германия от решаващо значение бе България да изпълни критериите на Европейската комисия по отношение на членството в Шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха напълно покрити и изпълнени още миналата година. Затова ние категорично и единодушно заставаме зад пълноправното членство на България в Шенгенското пространство", каза тя.

Калин Стоянов благодари на германското правителство и на Фезер за високата оценка, твърдата, последователна и активна подкрепа за Шенген.

Той поясни, че на разговорите са били обсъдени двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление и състоянието по линия на нелегалната миграция. Калин Стоянов изнесе данни, според които от началото на годината досега българо-турската граница са се опитали да преминат малко над 7000 граждани на трети страни, докато за същия период миналата година броят им е бил 27 000.

На въпрос за вече подписания Пакт за миграция и убежище Стоянов отговори, че той реално дава възможност за солидарна отговорност на всички държави в Европейския съюз. Стоянов посочи, че продължава активната работа с Европейската комисия и след три дни у нас на посещение пристига еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, като това ще бъде и една от темите на разговорите.

Фезер също коментира, че приемането на Пакта е изключително важно за защитата на външните граници. В Европа може да има отворени граници само когато външните граници са надлежно защитени, подчерта тя. Фезер уточни, че от дълги години е работено над този документ, който всъщност предотвратява разделението в Европа и ЕС, налага общи стандарти и обединява.