С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също бе одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Беше определен и представител на Община Поморие в управителните органи.

„Благодаря на всички общински съветници за това единодушно решение. Това е изключително важно за бъдещето на региона и ви благодаря за отговорната позиция!“, каза кметът Иван Алексиев.

Предложението за създаването на такъв фонд бе дадено в рамките на специална пресконференция на 11 март, а седмица по-късно бе обсъдено в широк формат в залата на Община Бургас, в присъствието на кметове и председатели на Общински съвети от региона и екипа на „Фрапорт Туинстар Еърпорт“ АД. Концепцията, целяща привличане на нови авиолинии към Летище Бургас и увеличаване на туристопотока извън активния туристически сезон, срещна одобрението на всички присъстващи.

До края на седмицата решението за участие в сдружението ще бъде разгледано на заседания на Общинските съвети на 13-те общини в Бургаска област, а учредителното събрание се планира за април. Водени са и разговори и с кметовете на Ямбол, Сливен и Стара Загора за присъединяването им към новосъздаващата се организация.