“През 2020 г. антикорупционните протести, продължили месеци наред, разтърсиха правителството на тогавашния премиер Бойко Борисов, който управляваше България почти десетилетие - до 2021 година. Оттогава насам всички избори водят до фрагментирани парламенти, в които нито една партия не успява да състави функциониращо правителство”. Това пише в коментар за вота у нас АФП.

Агенцията допълва, че руското нахлуване в Украйна е предизвикало политически хаос в България и от началото на инвазията “и без това крехкият политически климат в България стана още по-експлозивен”.

Ройтерс: Предстоят трудни преговори за управление

България е изправена пред дълги и трудни коалиционни преговори, след като парламентарните избори - петите за две години, отново не успяха да излъчат ясен победител. Това пише Ройтерс в коментар за изборите у нас.

Продължителната политическа безизходица в България, причинена главно от лична враждебност между лидерите на двата основни блока, вече принуди страната да отложи целевата си дата за приемане на еврото и все още не е одобрила законопроект за бюджета за 2023 г., припомня агенцията. И допълва, че несигурността също възпрепятства способността на България да оползотвори фондовете на ЕС за възстановяване след пандемията, а анализатори и гласоподаватели се опасяват, че лошият изход от вота в неделя може в крайна сметка да доведе до провеждането на нови избори по-късно тази година.

Българските гласоподаватели са се уморили от провала на техните политици да загърбят различията си и да си сътрудничат за съставянето на правителство, способно да се справи с кризата с разходите за живот и да изкорени ширещата се корупция, констатира Ройтерс.

“Накрая трябва да се състави правителство, защото от две години ходим на избори. Държавните средства се източват, за да се финансират тези избори, но те можеха да бъдат използвани за съвсем други цели”, такова мнение изразява пред Ройтерс 30-годишният финансов брокер Шишман Шишманов.

Агенцията допълва, че засега от “Продължаваме промяната - Демократична България” изключват коалиция с ГЕРБ.

Политико: Изборите бяха решаващ тест за ГЕРБ

За мнозина изборите бяха решаващ тест за ГЕРБ - пише в анализ на вота в неделя в България сайтът “Политико”. И съобщава резултатите, според които партията на бившия премиер Бойко Борисов води пред коалицията между “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Тези резултати сигнализират за подновяване на преговорите за коалиция, до голяма степен за ужас на избирателите, които ходиха до урните пет пъти за последните две години.

Широка коалиция между ГЕРБ и “Продължаваме промяната” изглежда малко вероятна, въпреки че двете партии са близки по идеология, посочва “Политико”. И допълва: “Ако обаче страната отново не успее да излъчи работещо правителство, това може да подкопае надеждите є за присъединяване към еврозоната и за ефективно използване на европейската помощ за възстановяване от пандемията от COVID-19”.

Файненшъл таймс: Проруските сили печелят подкрепа

На проруските сили в българската политика, които трупат подкрепа, е посветен материалът за изборите в България на в. “Файненшъл таймс”.

Изданието описва “Възраждане” като “проруска партия, която води кампания срещу присъединяването на България към еврото”. На парламентарните избори тя “се опитва да разтърси” политическото статукво, като отразява “нарастващото разочарование на избирателите от корупционните скандали и политическите пререкания в София”, посочва вестникът.

“Възраждане” намери отклик сред българските избиратели, след като зае крайнодясна позиция и редовно ретранслираше пропагандата на Кремъл”, пише “Файненшъл таймс”. И добавя, че твърденията на руската пропаганда, като това, че оказването на помощ на Украйна е наклонена плоскост, която води страната към открит конфликт с Москва, са били ключови в кампанията на “Възраждане”.

Монд: Без ясен победител на поредния вот в България

Поредните предсрочни парламентарни избори в България завършиха без ясен победител - така френският в. “Монд” коментира преминалия у нас вот.

Консервативната партия на бившия премиер Бойко Борисов има съвсем малка преднина пред либералната листа, водена от лидера на центристите Кирил Петков, посочва френското издание, позовавайки се на все още неокончателните резултати от преброяването.

“Монд” цитира и българската анализаторка Евелина Славкова, според която този изход от изборите е най-лошият възможен сценарий. “Колкото по-близки са резултатите, толкова по-трудно ще бъде да се състави стабилно правителство”, казва Славкова.

Опасенията от продължаване на политическата нестабилност в балканската страна с 6,5 милиона жители се запазват и след петите поредни избори, отбелязва още “Монд”. И констатира, че “скъпо струващата политическа криза е без прецедент от края на комунизма през 1990 г.”.

“След падането на Бойко Борисов след десетилетие на власт, различните партии не успяват да изградят трайна коалиция. Тази безизходица се засилва от конфликта в Украйна в общество, което е исторически и културно близко до Москва и е разкъсвано от въпроса каква помощ да окаже на Киев”, пише френският вестник.

Младата проруска ултранационалистическа групировка “Възраждане” се възползва от този геополитически контекст, за да продължи възхода си - тя печели 13-14% от гласовете в сравнение с 10% на предишните избори, коментира още “Монд”. И допълна, че “Възраждане” отхвърля всички доставки на оръжие за Киев и открито защитава идеологията на Кремъл, както правят и социалистите от БСП.

Либертатя: Вариантът за широка коалиция изглежда токсичен

Вариантите за формиране на управленска коалиция в България след вота в неделя са сред акцентите на материал на румънския в. “Либертатя”.

Пред изданието местни анализатори припомнят ситуацията в Румъния, където двете най-големи партии и отколешни съперници на политическата сцена съставиха управляваща коалиция. Според коментаторите обаче шансовете за подобно развитие в България са много ограничени.

“Коалиция, която да възпроизведе сегашната управляваща коалиция в Румъния, изглежда “токсична” от електорална гледна точка за всички замесени страни”, посочват анализаторите, цитирани от “Либертатя”. И допълват: “Основната причина за безизходицата, в която се намира страната, остават дълбоките разногласия сред политическия и икономическия елит относно посоката, в която трябва да поеме България в средносрочен план. Съществува консенсус около това, че България трябва да продължи да бъде част от ЕС и НАТО, но съществува разногласие по отношение на помощта, която България би трябвало да окаже на Украйна във войната с Русия”.

“Либертатя” очертава важно развитие от последните избори - “ГЕРБ, която бе напълно изолирана на изборите през април 2021 г., сега изглежда е пробила този “санитарен кордон” чрез създаване на негласни споразумения с други партии”.