Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде във водна криза. За това алармира министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред депутатите в парламента.

По думите му няма един метър тръбопровод, един генериран документ. Той посочи, че на призивите му цяло лято за тръбопровод, не е постъпило нищо. "Това е схемата, която сме дали септември месец на всички областни управители. С всички намаления - май месец няма вода. Тази схема я имат всички. Изпратил съм им я официално. От септември всеки месец, а от януари месец пиша всеки месец доклади", каза Димитров.

"Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема - нищо. България се управлява от пиарите.

МЗХГ и МРРБ воюват помежду си.

Земеделците не си дават язовира. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерски съвет преди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството. Цензурират премиера. Няма един метър изкопана тръба. На главата ми се качиха“, изригна Димитров.

Според него Южното Черноморие ще стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. По думите му едните не го дават, а другите не могат да започнат.

„Къде е моят проблем. Имаме 52 национално значими богатства - язовири. Те са обществени. Щом започват изборите, всеки започва да се присъединява, всеки почва да използва политически натиск, всеки почва да ги съсипва", каза още министърът.

Димитров бе категоричен, че Бургас ще се превърне в Перник 2.

По думите му всичките консултативни съвети са взели единодушно решение, че в случай на трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми - град Бургас ще остане без вода за питейно-битово водоснабдяване. Димитров заяви, че на призивите му цяло лято да се започне, докато е топло, има възможност да се копае, не е постъпил нищо.

"Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието.

Ще имате трети път избори, един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40 - 45 % към днешна дата", каза още министърът. Димитров обяви, че няма телефона на Господ да знае кога ще вали.

Източник: Монитор