България е на дъното в класацията по качество на образованието. Спад на качеството на системата и намаляване на годините на обучение в България отчита Световната банка в последната актуализация на Индекса на човешкия капитал.

До този извод се е стигнало след задълбочено проучване на редица параметри и отчет какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да е в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст. Постиженията в областите на здравеопазването и образованието в Европа и Централна Азия са застрашени заради кризата с COVID-19, отчита още доклада на Световната банка.

Държавите, които явно бележат спад са България и Украйна. Именно те са посочени като пример за лошо качеството на образование през последното десетилетие. Това всъщност е периодът, в който управляват три правителства на ГЕРБ и Бойко Борисов. Страната ни попада в още един твърде неприятен пример – за годините на обучение. По този показател се нареждаме до Молдова, Румъния и Украйна, като Румъния е с по-добри показатели. Общият извод в доклада е, че младите хора в региона на Европа и Централна Азия получават възможностите, необходими за израстване като продуктивни възрастни. Това се дължи на продължителните инвестиции в здравеопазването и образованието през тяхното детство и юношество.

На другия полюс са мненията на премиера Борисов. Той твърди: Образованието за нас е приоритет. Качеството непрекъснато се повишава, а това ще повиши и брутния вътрешен продукт“.

Министерството на образованието също постоянно ни убеждава, че качеството на образованието се повишава.

Световната банка обаче изчислила съвсем друго. И то не е добро за нас. Не помага и това, че Кристалина Георгиева оглавява институцията...