Резултатите от балотажа на президентските избори в Руен показа колко е лесна аритметиката в общини, контролирани от ДПС. Както БургасИНФО пръв съобщи (ВИЖ ТУК), подкрепата за кандидата, подкрепен от БСП – Румен Радев рязко скочи и той има 10500 гласа срещу 3600 за Цецка Цачева от ГЕРБ. „Ооо, нашите избиратели гласуваха по съвест“, заяви тази вечер областният лидер на ДПС Ахмед Сюлейман пред БургасИНФО. Тонът му беше ироничен и издаваше видимо задоволство, че всъщност партията си върна гласовете, „откраднати“ на първия тур от варненския бизнесмен Веселин Марешки.

А с елементарно упражнение по аритметика може да бъде пресметнато откъде е дошъл тоталният наплив от гласоподаватели за новия президент.

Румен Радев миналата неделя имаше 660 гласа, нареден в долата част на таблицата от кандидати за президент. Първите позиции бяха отредени за Пламен Орешарски, ползващ се с официалната подкрепа на ДПС – с 7404 гласа, втори изненадващо излезе Веселин Марешки с 3958 гласа, а Цецка Цачева се нареди трета - с 2148 граса.

Ден след първия тур, в ДПС бяха наясно – 2000 гласа от очакваните от тях гласове отидоха при Марешки, а задачата им беше да си ги върнат обратно на втори тур. „Очаквахме 10 хил. гласа“, казаха тогава пред БургасИНФО източници от щаба на партията. На балотажа с изумителна точност този брой гласове се прибави към незначителния резултат на Радев от първи тур и от аутсайдер го превърнаха в победител, като 660-те гласа изведнъж станаха не 1500, а 10 500.

Ръстът за Цецка Цачева е около 1800 гласа. Не е тайна, че на първи тур тя спечели гласове, които преляха към нея изгражданите в Руен структури на ДОСТ, въпреки че не им е искана подкрепата. Още тогава от ДПС бяха спокойни, че този резултат няма да има сериозен ръст, поне не и от средите на основния им опонент- партията на отцепелия се лидер Лютви Местан. Така че – предполага се, че гласовете в повече за ГЕРБ са дошли от партии, несъгласни с доминирането на ДПС в Руен – Реформатроски блок, АБВ, патриотите.

И докато в Айтос ДПС с точност определя гласовете от своите редици, дадени за Радев, в Руен със самочувствие и ирония заявиха, че просто са отбелязали успех.