Когато сме болни, рядко се замисляме за храната и разчитаме основно на лекарствата. Истината е, че някои храни действително може да влошат състоянието ни.

Това може да ни накара да се чувстваме още по-зле в съчетание с общото неразположение от болестта.

Според списанието "Men's Health" и неговите нутриционисти има 9 храни, които е най-добре да не консумирате, за да се излекувате по-бързо.

1. Кафе

Спрете да го пиете винаги кафе, когато имате някакво неразположение, но особено когато имате стомашни проблеми.

Защо: Кофеинът е диуретик и ще доведе до обезводняване на организма. Това не е добре, защото имунната система се бори по-ефективно, ако тялото е хидратирано. Особено неподходящо е да приемате кофеин при стомашно разстройство и повръщане, тъй като и двата симптома водят до допълнително обезводняване. Плюс това кофеинът ще стимулира мускулите на храносмилателния тракт и това ще засили симптомите на разстройство.

2. Портокалов сок

Не е добра идея консумацията му при възпалено гърло и кашлица.

Защо: От една страна портокаловият сок съдържа киселина, която има освежаващ ефект, но от друга, според професора по холистична медицина Д-р Таз Бхатия, портокалът има лимонена киселина, която ще раздразни възпаленото и зачервено гърло, а това ще увеличава времето ви за възстановяване.

3. Сладкиши – рафинирани, от бяло брашно и захар

Противопоказни са винаги, когато имате някакво неразположение, но особено когато имате стомашни проблеми.

Защо: Приемането на рафинирана захар, която е в различни продукти и сладки неща от бяло брашно и захар, временно ще потисне възможността на белите кръвни телца да се борят с болестта. Според доктора часове след приемането на храни като бисквити, курабии, бонбони или дори зърнени барчета от корнфлейкс и овесени ядки, съдържащи захар, имунната ви система отслабва. Това влияе и върху борбата с болестта. Силно ще се усети при стомашни проблеми заради свойството на захарта да изтегля водата от стомашно-чревния тракт и да провокира поява на разстройство.

4. Безалкохолни напитки

Противопоказни са винаги, когато имате някакво неразположение, но особено когато имате стомашни проблеми.

Защо: По същата причина както кафето безалкохолните напитки дехидратират тялото. Отделно те са пълни със захар, а както казахме по-горе рафинираната захар потиска имунитета и създава неприятности. Може да пиете кокосова вода – тя е естествено подсладена.

А ние ви предлагаме да опитате да си направите плодова вода:

В кана с вода нарязвате плодове – ябълки, круши, праскови, цитруси.

Това ще промени вкуса на водата. Избягвайте консумацията на готови овкусени спортни напитки и води. Те често съдържат изкуствени подсладители, а молекулите на подсладителите не могат да бъдат разбити в организма, което води до затруднено храносмилане и подуване, разстройство и т.н.

5. Хрупкави закуски

Особено противопоказни са при възпалено гърло и кашлица.

Защо: Грубата повърхност, която имат чипсовете, солетите и дори по-силно изпечените тостове, буквално ще има ефекта на шкурка върху гърлото ви.

6. Алкохол

Противопоказен е винаги, когато имате някакво неразположение, но особено когато имате стомашни проблеми.

Защо: Подобно на кафето, той е диуретик и влияе по същия начин както вече посочихме за кафето.

7. Мляко и млечни храни

Внимавайте с тях при задух и запушен нос!

Защо: Има твърдения сред някои течения в храненето, че млякото води до образуване на слуз и храчки. Все още няма 100 % категорични доказателства за това, но има вероятност млякото да сгъсти секрета, според някои лекари. Затова се препоръчва, поради липса на категорична яснота, по-скоро да се избягват млякото и млечните храни до пълно възстановяване.

8. Пържени и мазни храни

Особено опасно е храненето с такива храни при стомашни заболявания.

Защо: Според д-р Бхатия колкото по-мазни храни консумираме, толкова повече затрудняваме храносмилането, защото за тях се иска много време от организма да ги разгради и асимилира. Ако имате стомашни проблеми, твърде възможно е тези храни да провокират и рефлукс (преминаване на стомашни сокове в хранопровода, което може да увреди лигавицата на хранопровода и да причини нейното възпаление).

9. Пикантни храни

Не е добра идея при симптоми на течащ нос.

Защо: Лютите чушки и пикантните сосове са люти заради капсаицина, който може да раздразни носните пътища и да провокира още по-силно течение.

Този тип храни обаче биха помогнали при запушен нос!