Центровете за спешна медицинска помощ пак ще извадят тефтерите, за да записват адресите за повикванията при пациенти. Линейките пък остават без GPS -системи за проследяване на местоположението. Това стана ясно от изказване на заместник – министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, предава Монитор.

Причината е изтеклият договор на Министерството на здравеопазването с „Консорциум електронно здравеопазване“, чиито срок беше до 22 юли. Ненков допълни, че от въпросния консорциум са поискали да продължат работата по поддържането на системата с анекс между него и ведомството. От МЗ обаче са отказали. По смисъла на Закона за обществените поръчки не можем да работил с допълнително споразументие, трябва да бъде обявена обществена поръчка, каза още той. Оказва се, че за да няма прекъсване на електронното обслужване, такава е трябвало да бъде обявена още в края на март, когато ведомството беше оглавявано от служебния министър Илко Семерджиев.

По думите на зам.-министър Ненков прекъсването на част от електронното обслужване в спешна помощ няма да се отрази на пациентите и времето за пристигането на линейките.