Добавете листа от спанак към сандвича си, изяжте една круша на обяд или прибавете няколко лъжици грах към вечерята си, ако искате да постигнете дълголетие, съветва ВВС.

Екип от британски изследователи осъществи проучване, според което шепа плодове и зеленчуци могат да намалят риска от рак и сърдечни заболявания. Освен това десет порции плодове и зеленчуци на ден могат да удължат живота.

Учените от Императорския колеж в Лондон стигнали до тези заключения, след като анализирали данните от 95 различни изследвания, които включват хранителните навици на два милиона души. Според тях всяка година 7.8 милиона души могат да бъдат спасени от преждевременна смърт, ако приемат всеки ден препоръчваната доза от десет порции плодове и зеленчуци.

Кои са плодовете и зеленчуците, които помагат да хората да живеят дълго?

Макар че всички са добри, от някои има по-голяма полза, отколкото от други. За да намалите риска от рак, изследователите съветват да включите в менюто си зеленчуци със зелени листа, като спанак и зелен фасул, жълти и оранжеви зеленчуци, като чушки и моркови, кръстоцветни зеленчуци, като броколи, цветно зеле, брюкселско зеле, къдраво зеле.

За да намалите опасността от сърдечни заболявания, изследователите препоръчват да похапвате ябълки и круши, цитрусови плодове, салати, зеленчуци със зелени листа, като спанак, маруля и цикория, както и кръстоцветни зеленчуци, като вече споменатите.

С колко удължават живота?

В изследването си учените пресмятат и риска от преждевременна смърт заради диетата. Сравнявайки диета, която не включва никакви плодове и зеленчуци, те стигнали до извода, че 200 грама (2.5 порции) намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с 13%.

800 грама (10 порции) намаляват риска с 28%, 200 грама снижават опасността от рак с 4%. 200 грама намаляват риска от преждевременна смърт с 15%, 800 грама намаляват опасността с 31%.

Смята се, че една порция плодове и зеленчуци за възрастни е 80 грама и се равнява на около половин банан, една круша или три пълни лъжици спанак или грах.

Колкото повече, толкова по-добре

„Има данни, че плодовете и зеленчуците намаляват нивата на хорестерол, подобряват здравето на артериите ни и засилват имунната ни система“, казва Дагфин Аун, един от авторите на изследването, публикувано в списание International Journal of Epidemiology.

Според изследването дори приемането на малки количества плодове и зеленчуци има положително въздействие върху здравето ни. Изследователите стигнали до извода, че приемането на повече от десет порции на ден може да има добър ефект върху здравето ни.

Но на много хора им е трудно да приемат пет порции на ден (400 грама) от плодове и зеленчуци, препоръчвани от Световната здравна организация (СЗО).

На хората, които изпитват трудности да стигнат до пет порции на ден, Сара Тул от фондацията за изследване на рака World Cancer Research препоръчва да започнат да добавят всеки ден допълнителна порция от плодове и зеленчуци. Друга стратегия е замяната на тестените закуски, които не са здравословни, с един плод.