Глутенът често е наричан мълчалив убиец, защото може да причини хронични щети по цялото тяло. Понякога пациентът дори не е наясно с последиците от консумацията на глутен. Затова е по-добре да проверите дали тялото ви има непоносимост към него.

Представяме ви списък на симптомите на чувствителност към глутен.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани основно с червата: гадене, подуване на корема, диария, болка и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания. А пациентите погрешно са диагностицирани със синдром на раздразненото черво.

Проучванията потвърждават, че 10-15% от световното население страда от СРК. Но тази диагноза може да се даде на хора с чувствителност към глутен, които не получават правилно лечение, така че симптомите не изчезват.

2. Необясними промени в теглото

Непоносимостта към глутен може да доведе както до загуба на тегло, така и до наддаване на тегло без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения.

Внезапна промяна в теглото може да съпътства и други неприятни заболявания. Но тя може да бъде свързана с непоносимост към глутен, ако е придружена от други симптоми на малабсорбция.

3. Хормонален дисбаланс

Има пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения, които могат да възникнат като нередовен менструален цикъл, резки колебания в теглото, ПМС и нарушения на съня.

Хормоналните проблеми, причинени от непоносимостта към глутен, могат да се усилват многократно през пубертета, бременност и менопауза. Имайте предвид, че тези симптоми се разпознават главно сред жените.

4. Проблеми с централната нервна система

Глутенът увеличава възпалението и пропускливостта на червата. В резултат симптомите на чувствителност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, депресия, безпокойство, безсъние и умора.

Някои хора с непоносимост към глутен изпитват раздразнителност и чувство, че лесно губят мислите си и имат лоша концентрация.

Според едно проучване, хората с глутенова непоносимост са по-предразположени към мигрена, отколкото други хора. Причините за главоболие все пак могат да бъдат много различни. Човек, който е алергичен към глутен, може да изпита главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите

Кератозата на косата и херпетиформният дерматит са 2 кожни състояния, пряко свързани с непоносимостта към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят по ръцете, торса, лицето, дупето, лактите и линията на косата.

Друг симптом са отслабените и чупливи нокти. Други кожни раздразнения като мимична екзема могат да сигнализират за блокиране, предизвикано от глутен.

6. Лошо състояние на зъбите

При непоносимост към глутен се нарушава абсорбцията на необходимите елементи и минерали в червата. Това се отнася и за калция. Резултатът може да бъде проблеми със зъбите и устната кухина: свръхчувствителност на емайла, кариес на зъбите и рани по лигавицата.

Ако се грижите добре за зъбите си, но все пак забележите някои проблеми, това може да бъде причинено от консумацията на глутен.

7. Желязодефицитна анемия

Много често целиакията се диагностицира поради анемия заради дефицит на желязо. Симптомита на това заболяване включват намален обем на кръвта, умора, задух, главоболие, бледа кожа и дори артрит.

Желязото е слабо смилаемо, тъй като при непоносимост към глутен има нарушение на усвояването му в червата.

8. Автоимунни заболявания

Много хора с автоимунни заболявания имат анамнеза за непоносимост към глутен. Целиакията е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си клетки на червата, след като глутен влезе в нея.

Проблемът се засилва от факта, че това автоимунно заболяване увеличава риска от развитие на други автоимунни заболявания, като автоимунен тиреоидит, автоимунно чернодробно заболяване, болест на Крон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Как да лекувате чувствителността към глутен?

1. Изследвайте се! Вашият лекар ще вземе кръвна проба и ще я провери за антитела, които обикновено присъстват в кръвта на хора с целиакия. Преди изследването трябва да включите глутен в диетата си, тъй като това ще помогне да се избегнат неточни резултати.

2. Елиминирайте глутена от диетата си. Той се съдържа в:

  • Пшеница;
  • Ръж;
  • Булгур;
  • Брашно;
  • Грис;
  • И в редица други храни.

Винаги проверявайте състава на продукта. Придържайте се към продуктите, на чийто етикет пише „без глутен“